Kripto-prevare u 2021. godini – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Kripto-prevare u 2021. godini

Kripto-prevaranti ukrali su oko 7.7 milijardi dolara, što je za 81% više u odnosu na 2020. godinu.

Više od 2.8 milijardi dolara došlo je od takozvanog “povlačenja tepiha”- najčešće kripto prevare, u kojoj developeri postave nešto što izgleda legitimno da bi, nakon obmane investitora, nestali.

Izveštaj o godišnjoj vrednosti kripto- prevara obezbedila je platforma Chainalysis, kompanija za analizu blokčejn podataka. Kod povlačenja tepiha, prevaranti isprazne sredstva iz fonda likvidnosti, šaljući vrednost tokena na nulu i potom nestanu. Jedna od najvećih ovogodišnjih prevara jeste Thodex- turska berza na kojoj su korisnici izgubili približno 2 milijarde dolara, nakon čega je CEO berze iznenada nestao. Druga veća prevara povlačenja tepiha jeste “Squid token”, baziran na Netflix seriji “Squid Game”, u kojoj su korisnici izgubili oko 12 miliona dolara vrednosti.

U 2020. godini, kripto- prevare su pale u odnosu na 2019. godinu, ali su 2021. odskočile za 81%. Chainalysis tvrdi da, zbog orijentisanosti ka novim korisnicima, skamerske kampanje predstavljaju ozbiljnu prepreku za buduće usvajanje kriptovaluta.

Izvor: blog.chainalysis

Tags
Back to top button