Istraživanje: Srbi u proseku žele platu od 760 evra – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Istraživanje: Srbi u proseku žele platu od 760 evra

Istraživanje Poslovi Infostud o stanju na srpskom tržištu rada pokazalo je da građani Srbije u proseku očekuju platu od 760 evra.

17 odsto ispitanika navelo je iznose manje od 500 evra, a 33 odsto iznose od 500-799 evra. Preko 1.000 evra očekuje 23 odsto kandidata, a među njima i 3 odsto preko 2.000 evra.

Podsetimo, prema poslednjim zvaničnim podacima iz oktobra meseca, prosečna plata u Srbiji iznosi 547 evra, dok je željena plata u proseku za oko 210 evra veća u odnosu na trenutno stanje.

Žene imaju niža očekivanja

Kako se navodi u saopštenju Infostuda, ni ove godine nije došlo do promene gde žene i dalje imaju niža očekivanja nego muškarci, tako muški ispitanici u proseku očekuju oko 890 evra, dok žene skoro 200 evra manje, oko 700 evra.

Dobri međuljudski odnosi su i dalje najbitniji faktor za odbir budućeg poslodavca u Srbiji, a ispitanici su istakli i da su im na listi najbitnijih faktora prilikom izbora poslodavaca važni mogućnost učenja i napredovanja, radno vreme, ali i sigurnost posla.

Zaradu najviše ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, dok sigurnost posla oni koji su trenutno nezaposleni.

Znanjem i motivacijom do posla

Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su za dobijanje posla dva najvažnije aspekta znanja i veštine koje kandidat poseduje (29 odsto), te motivacija i volja za zaposlenjem (24 odsto). Takođe kao bitne faktore, ispitanici iz naše zemlje navode radno iskustvo (17 odsto), a 10 odsto dobre kontakte i poznananstva.

Stranačka pripadnost ima nešto višu važnost u Srbiji nego u regionu, dok se preporuke uticajnih ljudi iz struke više vrednuju u regionu nego kod nas.

Znanja i veštine su u većoj meri važni zaposlenima i onima koji se školuju, nego nezaposlenima. „Školarci“ u velikoj meri navode motivaciju i volju za zaposlenjem, te i formalno obrazovanje. Kontakti su važniji zaposlenima, dok sreću navode nezaposleni više od svih.

Za gubitak posla strahuje skoro trećina ispitanika

Planovi o promeni posla se ni ove godine nisu promenili, tako da 68,5 odsto zaposlenih kandidata razmišlja da u nekom trenutku promeni posao, a 21 odsto bi to uradilo samo ako bude primorano.

Većina trenutno zaposlenih ispitanika izjasnila se kako se uglavnom ne plaši da bi mogli ostati bez posla u narednih godinu dana. 28 odsto ne razmišlja o gubitku posla, dok se 30 odsto izjašnjava da se plaši da će u narednih godinu dana izgubiti posao.

U poređenju sa regionom, u Srbiji je nešto izraženiji strah od gubitka posla – 30 odsto naspram 26 odsto u regionu.

Većina radnika se vratila na svoja radna mesta

Pandemija je omogućila rad od kuće, u proteklih skoro 2 godine bili smo svedoci kako je većina zaposlenih, a kojima je posao to omogućavao, radila od kuće. Sada, godinu i po kasnije, radnici se sve više vraćaju na radna mesta. Za čak 60 odsto zaposlenih radno mesto ne dozvoljava rad od kuće.

Polovina onih koji mogu da rade od kuće to i čini, što u potpunosti što delimično, dok druga polovina odlazi na posao i obavlja ga sa radnog mesta.

Loša reputacija domaćih kompanija

Strane privatne kompanije su i dalje omiljeni tip poslodavca u Srbiji. 35 odsto ispitanika bi želelo da radi u firmi stranog vlasništva, 28 odsto bi radilo za sebe ili imalo svoju firmu, 23 odsto u državnim preduzećima dok privatno domaće vlasništvo nije toliko privlačno.

Nezaposleni traže bilo kakav posao

Većina nezaposlenih kandidata spremna je da prihvati posao nezavisno od toga da li su se za tu oblast školovali ili ne. Zanimljivo je da čak 11 odsto ispitanika svesno traži posao koji nije u struci za koju su se pripremali.

Što se mladih tiče među njima dominira stav da je za pronalazak posla potrebno svega par meseci, 1-3 navodi 38 odsto kandidata na školovanju, odnosno 3- 6 meseci 19 odsto kandidata. Preko 15 odsto mlađih ispitanika nisu toliko optimistični i smatraju da će im za dolazak do prvog posla trebati i duže od godinu dana.

Čini se da su za mlade prakse najbolji način da se stekne radno iskustvo, s obzirom da ih čak 66 odsto njih navodi kao poželjnu opciju. Sledi honorarni rad koji je takođe pozitivno viđen od strane većine ispitanika.

U istraživanju je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije koji su podeljeni u tri grupe: nezaposleni (52 odsto), zaposleni (41 odsto) i oni koji se i dalje školuju (sedam odsto).

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button