Nedeljno se radi jedan dan prekovremeno i to neplaćeno – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nedeljno se radi jedan dan prekovremeno i to neplaćeno

Neplaćeni prekovremeni rad je u porastu, a radnici širom sveta za to treba da zahvale pandemiji, piše Forbs.

Jedan od deset radnika kaže da radi preko 20 dodatnih sati nedeljno, prema studiji istraživačkog instituta ADP objavljenoj u sredu.

Od početka krize izazvane koronavirusom, broj prekovremenih sati je udvostručen. Štaviše, radnici u proseku imaju 9,2 časa neplaćenog prekovremenog rada nedeljno, u odnosu na 7,3 sata koliko je bilo godinu dana ranije.

Institut ADP je anketirao preko 32 hiljade radnika u 17 zemalja kako bi ocenio raspoloženje radnika suočenih sa pandemijom.

“Odgovornost je menadžera da zna koliko njegovi radnici rade”, kaže Kevin Rokman, profesor menadžmenta na poslovnoj školi Univerziteta Džordž Mejson. “Lenjo je i neodgovorno ostaviti radnicima da kažu menadžeru koliko su imali prekovremenih sati“, dodaje on.

ADP je otkrio da radnici rade dodatne sate kako bi nadomestili učinak kolega koji su izgubili ili napustili posao, ili prosto da bi se izborili sa dodatnim radom koji je nametnula pandemija.

Najveći skok neplaćenog prekovremenog rada zabeležen je u Severnoj Americi, gde radnici besplatno rade čak devet sati nedeljno, što je međugodišnji rast tog pokazatelja od 125 procenata.

Međutim, u tom pogledu i dalje prednjači Azijsko-pacifički region, gde radna snaga pruža besplatne usluge 10 sati nedeljno u proseku.

Iako glavni ekonomista ADP-a Nela Ričardson kaže da je takav trend doveo do drastičnog rasta produktivnosti, odmah ističe kako je to neodrživo na duži rok, prenosi Forbs.

Tags
Back to top button