Evropske akcije blizu rekordnih nivoa – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Evropske akcije blizu rekordnih nivoa

Cene akcija na evropskim berzama kreću se danas blizu rekordnih vrednosti, pošto investitori išcekuju podatke o aktivnosti uslužnog sektora u regionu.

Optimizam zbog ubrzanja vakcinacija i slabija funta pomogli su akcijama britanskih kompanija da ostvare bolje rezultate od konkurenata, preosi Rojters.

Panevropski indeks STOKS 600 skliznuo je za 0,2 posto na trgovanju do 7:04 časova po Griniču, nakon što je u utorak zaključen na najvišem nivou od 435,26 poena. Nemački indeks DAKS i francuski KAK 40 zadržali su se na nepromenjenom nivou.

Indeks Londonske berze FTSE 100, u kojem dominiraju izvozne kompanije, ojačao je za 0,3 procenta jer je slabija funta uticala na povećanje iznosa zarada ostvarenih u dolarima, dok se indeks preduzeća sa srednjom kapitalizacijom popeo na rekordan nivo nakon što je Britanija krenula sa uvođenjem Modernine vakcine protiv kovida-19.

Nedavni debitant na Londonskoj berzi Delivero Holdings zabeležio je porast cene akcije od 2,5 procenata, na 288 penija u svom prvom trgovačkom danu bez ograničenja, što znači da sada u trgoanju mogu da učestvuju i mali kupci. Akcije ove kompanije su, inače, izgubile 28 posto vrednosti od prošle nedelje kada je Delivero nastupio na Inicijalnoj javnoj ponudi s cenom od 390 penija po akciji.

Konačni pokazatelji o aktivnosti sektora usluga u martu u Velikoj Britaniji i evrozoni trebalo bi da budu objavljeni kasnije danas, a obnovljene mere zaključavanj u nekoliko zemalja verovatno će se odraziti na oporavak uslužne delatnosti, ocenjuje Rojters.

Tags

Check Also

Close
Back to top button