Ko su i gde rade digitalni nomadi – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Ko su i gde rade digitalni nomadi

Kada radite posao koji ne zahteva boravak u određenom prostoru i možete ga obavljati bilo gde u svetu, ako uz sebe imate kompjuter, postoji mogućnost da ćete biti digitalni nomad.

Digitalni nomadi su, pre svega, frilenseri kojima priroda posla omogućava da rade od kuće, tj. sa bilo koje tačke na planeti. Da biste svoju kancelariju izmestili na neku atraktivnu lokaciju, potrebno je da imate odlična primanja, a ona direktno zavise od vašeg znanja.

Većina digitalnih nomada bavi se modernim IT poslovima poput programiranja, grafičkog dizajna, ali i brojnim granama digitalnog marketinga kao što su SEO, PPC, community manager itd.

Bavljenje bilo kojim poslom koji vam omogućava da budete digitalni nomad ima brojnih prednosti. Možete izabrati da radite u prirodi ili blizu mora, u nekoj zemlji ili gradu koji ste uvek želeli da bolje upoznate.

Mnogi nomadi se odlučuju za lokacije koje imaju niske troškove života. U nekim zemljama sa niskim troškovima života vaša zarada može biti i više nego dovoljna. Na ovaj način ćete brže uštedeti značajnu sumu novca koju ćete kasnije pametno investirati.

Digitalni nomadi obično biraju države na osnovu preporuka svojih prijatelja (posebno prijatelja nomada), a takođe i na osnovu recenzija koje čitaju na internetu. Nema mnogo web lokacija ciljanih na nomade, ali postoje određeni blogovi i zajednice na društvenim mrežama gde nomadi preporučuju odredišta jedni drugima.

Najpoznatija platforma koju digitalni nomadi koriste za planiranje putovanja i dobijanje potrebnih informacija je nomadlist.com. Ovaj sajt rangira sva mesta na svetu prema glasovima i ocenama digitalnih nomada koji su već posetili ta mesta, ali i prema nekim opštim informacijama kao što su troškovi života, kvalitet vazduha i prosečna brzina interneta.

Generalno nedostaje istraživanje o digitalnim nomadima, posebno kada su u pitanju razlozi zbog kojih oni biraju određene destinacije. Digitalni nomadi biraju svoja odredišta na osnovu nekoliko faktora koji utiču i na život i rad u određenoj zemlji.

Najvažniji faktori su sledeći:

  • Troškovi života (digitalni nomadi obično više vole da idu u zemlje sa slabijim valutama nego u zemlje u kojima je registrovano njihovo poslovanje kako bi sebi mogli priuštiti lagodniji život)
  • Infrastruktura (posebno transportna infrastruktura, jer je povezanost jedan od najvažnijih faktora njihovog životnog stila)
  • Troškovi prevoza (do određene destinacije, a zatim od te destinacije do sledeće planirane destinacije)
  • Vremenski uslovi / sezona i kvalitet vazduha
  • Pokrivenost internetom i brzina
  • Sigurnost (uključujući nisku stopu kriminala, tolerantno i otvoreno društvo, nizak rasizam, LGBT prijateljstvo)
  • Birokratija i nivo korupcije
  • Međunarodna zajednica, događaji i noćni život
  • Kultura i arhitektura
  • Izbor hrane

Neki od razloga zašto nomadi biraju neke lokacije je i to što su to popularna turistička mesta. Zbog toga su mesta kao što su Bangkok i Chiang Mai (Tajland), Medellin (Kolumbija) ili Ubud i Canggu (Bali) najatraktivnija za digitalne nomade.

To su egzotične destinaije koje privlače ljude iz celog sveta, ali posebno iz zapadnih zemalja, zbog razlika u prihodima i vremenskim uslovima. Ova mesta takođe nude pouzdan širokopojasni internet, prostor za coworking, sjajnu kuhinju, plaže, ljubazne domaćine, odlične avio veze i rastuće poslovne mogućnosti na mreži.

Takođe, mesta poznata po kulturnom nasleđu, umetnosti i zapanjujućoj arhitekturi zanimaju nomade, u sličnoj meri kao i turiste. Najistaknutija od takvih mesta su Prag, Budimpešta, Lisabon, Berlin, London i Njujork.

Neke zemlje su prepoznale potrebu za uvođenjem takozvanih „viza za digitalne nomade“, „radnim vizama na daljinu“ ili „vizama za frilensere“, posebno da bi privukle strance da dođu da rade i doprinesu ekonomiji zemlje. Mnoge od ovih destinacija nadaju se da će radne vize na daljinu doneti prihod koji će nadoknaditi izgubljeni prihod od turizma zbog pandemije.

Ipak, rad iz stranih zemalja tokom putovanja sa turističkom vizom je u većini mesta tehnički nelegalno. Turističke vize obično ističu nakon 30-90 dana i nije ih uvek lako obnoviti.

Posebna vrsta vize za digitalne nomade postoji ili tek treba da se uvede u zemljama kaš što su Antigva i Barbuda, Barbados, Bermuda, Kajmanska ostrva, Kostarika, Hrvatska i Češka.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button