Italija digitalno plaćanje podstiče povratom novca – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIElektronsko bankarstvoINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Italija digitalno plaćanje podstiče povratom novca

Italija je zemlja u kojoj gotovina i dalje prevladava među oblicima plaćanja. Kako bi podstakla ljude na digitalna plaćanja, koja se tokom pandemije kovida-19 smatraju sigurnijima, i uz to smanjuju neprijavljeni rad, italijanska vlada sada nudi nagrade u obliku povrata novca.

Vlada u Rimu pokrenula je inicijativu ove nedelje. Sprovešće ga tako da potrošači preuzmu posebnu aplikaciju na svoje mobilne uređaje i u nju registruju svoje digitalne načine plaćanja, a zatim će automatski dobiti povrat za svaku uplatu izvršenu bankarskom karticom ili pametnim telefonom. Internet kupovine su isključene, piše Blic.

Za period praznične kupovine korisnici će dobiti povrat od 10 odsto svake kupovine, do najviše 150 evra, ako do kraja godine izvrše najmanje deset digitalnih plaćanja.

Znak da Italijani misle da je ideja dobra jeste da je do početka sheme ovog utorka 7,6 miliona ljudi preuzelo aplikaciju. Komentatori su primetili da je za isti broj korisnika aplikacija za beleženje kontakata zaraženih novim korona virusom trajala pet meseci.

Prvog dana rada sistem je zabeležio podosta problema, pa mnogi potrošači nisu mogli da aktiviraju aplikaciju. Menadžeri su objasnili da je krivo preopterećenje, ali da će oni rešiti probleme.

Izvor: Blic.rs

Tags
Back to top button