Tokom prvih osam meseci strane direktne investicije u Srbiji smanjene za petinu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Tokom prvih osam meseci strane direktne investicije u Srbiji smanjene za petinu

Za prvih osam meseci priliv stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio je 1,6 milijardi dolara, dvadesetak odsto manje nego u istom periodu prošle, rekordne godine, tokom koje su do kraja decembra zabeležene strane investicije vrednosti 4,3 milijarde dolara, piše list Danas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kazao je da će ukupni prilivi po ovom osnovu iznositi do dve milijarde evra do kraja godine.

Prema podacima Konferencije OUN o trgovini i razvoju (UNCTAD), pandemija je u velikoj meri negativno uticala na tokove investicija na globalnom nivou, pa je prema podacima za prvu polovinu godine njihov iznos smanjen za čak 49 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Izvoz je u prvih osam meseci manji za šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Nedavnim rebalansom budžeta u Srbiji, za ovu godinu povećana su izdvajanja za subvencije investitorima za 50 miliona dinara, na ukupno 9,8 milijardi dinara, odnosno oko 83 miliona evra.

Iako trenutna situacija deluje nepovoljno za investiranje profesor na Ekonomskog fakultetu Ljubodrag Savić ističe da je sve pitanje procene i isplativosti.

“Ako nekom date dovoljno podsticaja koji će mu omogućiti zaradu on će doći. Nije problem nedostatak sredstava ili investitora, problem je rizik. Međutim, kada imate dogovor sa vladom neke zemlje onda je i rizik manji, jer možete očekivati pomoć ako stvari krenu loše”, rekao je Savić za Danas.

Savić je dodao da se Srbija pokazala kao kredibilna u ispunjavanju obaveza prema investitorima.

Ivan Nikolić, direktor istraživanja na Ekonomskom institutu smatra da, iako će zbog izazovnih uslova za investiranje, posebno u Evropi, moći da se održi visok nivo priliva stranih direktnih investicija od pet do sedam odsto BDP-a.

“Gledano sa platnobilansnog aspekta, ukoliko se projektuje manji izvoz, onda je najbolje rešenje da se manji prihodi nadomeste stranim direktnim investicijama. Iako je smanjen nivo investicija ove godine one i dalje pokrivaju deficit tekućeg računa”, kazao je Nikolić.

Nikolić je dodao da svaka podrška, a pogotovo kvalitetnijim investicijama sa višim nivoom vrednosti je opravdana i da investicije treba privlačiti.

Tags
Back to top button