UPS: U Srbiji 94 odsto preduzeća imalo teškoće u poslovanju zbog pandemije – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

UPS: U Srbiji 94 odsto preduzeća imalo teškoće u poslovanju zbog pandemije

Pandemija je prouzrokovala finansijske teškoće u poslovanju 94 odsto firmi u Srbiji, mahom u turizmu i ugostiteljstvu, gde je 72 odsto preduzeća bilo zatvoreno.

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije među 400 privrednika pokazalo je i da je 90 odsto preduzeća bilo primorano da promeni model poslovanja.

Polovina anketiranih privrednika nema pristup posebnim finansijskim resursima, a 65 odsto preduzeća koja zapošljavaju do 10 zaposlenih je procenilo da je kriza negativno uticala na finansiranje njihovih poslovnih aktivnosti.

Probleme u likvidnosti ima 30 do 40 odsto preduzeća, i to u sektora turizma, ugostiteljstva i prometu nekretnina.

Deo zaposlenih ostao je bez posla u oko devet odsto anketiranih preduzeća, a smanjenje broja zaposlenih planira još osam odsto firmi, rezultat je istraživanja UPS-a sprovedenog krajem aprila.

Privrednici navode smanjenu tražnju i pad prometa, probleme s dobavljačima i isporukom robe i obezbedjivanjem dovoljnog broja zaposlenih.

Trećina privrednika smatra da je potpuno obnavljanje poslovanja moguće već za mesec dana, dok ostali očekuju da im je za oporavak potrebno tri do šest meseci.

Više od 80 odsto ispitanih privrednika uspelo je da funkcioniše tokom krize, dok su se veliki privredni sistemi pokazali kao najuspešniji jer više od 60 odsto kompanija tvrdi da je poslovalo bez ikakvih smetnji.

Tags
Back to top button