Jedna ruska banka bi mogla da se vrati u SWIFT sistem? – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Jedna ruska banka bi mogla da se vrati u SWIFT sistem?

Evropska unija razmatra predlog da Ruska poljoprivredna banka osnuje podružnicu kako bi se ponovno povezala s globalnom finansijskom mrežom (SWIFT).

Budući da je banka pod sankcijama, taj potez ima za cilj da zaštiti crnomorski sporazum o žitaricama koji Ukrajini omogućava izvoz hrane na globalna tržišta, izvestio je Fajnenšel tajms, prenosi seebiz.eu.

Ovaj potez je usledio nakon što je Rusija prošle nedelje izjavila da ne vidi razlog za produženje sporazuma o žitu nakon 17. jula jer je Zapad postupio na “nečuven” način u vezi s prethodnim sporazumom, iako je uveravao siromašne zemlje da će se ruski izvoz žita takođe nastaviti.

“Plan Moskve, predložen kroz pregovore uz posredovanje UN-a, omogućio bi jedinici banke da obrađuje plaćanja vezana uz izvoz žitarica”, izvestio je Tajms pozivajući se na neimenovane izvore.

Novoj jedinici biće dopušteno korišćenje globalnog sistema SWIFT za finansijske transakcije, koji je zatvoren za najveće ruske banke nakon sukoba sa Ukrajinom prošle godine.

Odgovarajući na izveštaj Fajnenšel tajmsa, predstavnica ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Olha Trofimtseva, rekla je da EU želi “na neki način da olakša dogovor o žitu”.

“S jedne strane, svaka prilika za izvoz poljoprivrednih proizvoda je dobra. S druge strane, učiniti ustupke ucenjivaču znači podstaknuti ga da nastavi da ucenjuje”, napisala je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Kao dva vodeća svetska poljoprivredna proizvođača, Rusija i Ukrajina su glavni igrači na tržištima žitarica i uljarica, od pšenice i ječma do uljane repice i suncokreta. Rusija je takođe dominantna na tržištu đubriva.

Osim ponovnog uspostavljanja pristupa SWIFT-u, Rusija takođe traži nastavak snabdevanja poljoprivrednom mehanizacijom i delovima, kao i ukidanje ograničenja osiguranja i reosiguranja.

Tags
Back to top button