Mali sa predsednikom Azijske infrastrukturne investicione banke – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Mali sa predsednikom Azijske infrastrukturne investicione banke

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa predsednikom Odbora direktora Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB) Đinom Lićunom o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu i o zajedničkoj saradnji.

Mali, koji je i guverner Srbije u AIIB, je upoznao Lićuna sa makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla u prethodnom periodu i istakao da je srpska ekonomija dominantna u regionu.

Istakao je da je Srbija ostala stabilna kako za vreme krize izazvane korona virusom, tako i kasnije za vreme energetske krize, i da njena privreda nastavlja da raste, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je precizirao da je 2022. godine zabeležen priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra, da je nezaposlenost na istorijski niskom nivou i da je javni dug trenutno 51,4 odsto BDP-a, što je daleko ispod evropskog proseka.

Lićun je istakao da je impresioniran rezultatima koje je Srbija postigla i ocenio da je naša zemlja na dobrom putu.

Razgovarano je o budućoj zajedničkoj saradnji, sa naglaskom na projekte iz oblasti infrastrukture koja povezuje zemlje u regionu, kao i na projekte u oblasti održivog razvoja i energetike, a Mali je rekao da je Srbija ostala posvećena inicijativi „Jedan pojas – jedan put“.

AIIB je osnovana na inicijativu Kine 2015. godine, a Srbija je postala njen neregionalni član 2019. godine, kada je za guvernera u AIIB imenovan ministar finansija Siniša Mali.

Trenutno ima 93 države članice, a sedište banke je u Pekingu.

FoNet

Tags
Back to top button