Evropska komisija ima plan za brže učlanjenje Zapadnog Balkana u EU – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Evropska komisija ima plan za brže učlanjenje Zapadnog Balkana u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je novi plan za približavanje Zapadnog Balkana EU, izjavivši da se ranije očekivalo da će ovaj region brže pristupiti Uniji ali je ovaj proces u mnogim slučajevima nailazio na ozbiljne prepreke.

“Napokon smo shvatili da nije dovoljno da samo sedimo i čekamo da se naši prijatelji koji su izvan EU sami bore da nam se približe, već moramo i mi preduzeti nešto”, rekla je ona.

To nešto će biti najavljeni plan koji bi trebalo da učvrsti regionalnu integraciju, da ubrza pravosudne i antikorupcijske reforme u zemljama kandidatima, kao i finansijski osnaži predpristupne fondove.

“Želimo da zemljama koje su kandidati za članstvo u EU unapred ponudimo neke prednosti tog članstva, kako bi lokalno stanovništvo shvatilo koje koristi može imati od njega”, kazala je Ursula fon der Lajen.

Ipak, to ne znači da balkanske zemlje ne treba i same da rade na unapređenju svoje situacije i uspešnom zatvaranju pregovaračkih poglavlja. Dug put je još pred većinom njih, ali sada će im se možda prelaženje tog puta više isplatiti.

Politico/BiF

Tags
Back to top button