Sledeće godine stiže gas iz Azerbedžana? – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Sledeće godine stiže gas iz Azerbedžana?

U toku su razgovori sa partnerima iz Azerbejdžana o snabdevanju gasom koji bi Srbija mogla da dobija već od iduće godine, preko buduće gasne interkonekcije sa Bugarskom, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Demostat je objavio da i izvori iz Energetske zajednice potvrđuju da je Azerbejdžan najizvesniji snadbevač Srbije prirodnim gasom.

Završetkom izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, Srbija će dobiti mogućnost za povezivanje sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj.

LNG terminal u Aleksandropolisu može da prima gas iz celog sveta, što potencijalno širi krug snabdevača Srbije.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska koja je u izgradnji deo je šire inicijative EU, Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Kako je navedeno, i Srbiji gas čini oko 13 odsto potrošnje primarne energije, a trenutno u zemlju može da uđe samo preko gasovoda Balkanski tok, iz Bugarske, kao i iz Mađarske.

Srbija je zavisna od ruskog gasa koji stiže preko Bugarskog toka, preko Turskog toka, a deo gasa može da prođe i preko Ukrajine i Mađarske.

Srbija kupuje ruski gas po povlašćenoj ceni, dok preostali, mali deo gasa, kupuje na tržištu po tržišnim cenama.

Cilj EU je energetska diverzifikacija, a posle početka rata u Ukrajini, neke zemlje Unije su se oslobodile zavisnosti od ruskog gasa ili su na putu da to urade.

EU pomaže i Srbiji i regionu da diverzifikuju izvore snadbevanja gasom, a za izgradnju interkonektora Srbija-Bugarska, za srpski deo, bespovratno daje 49,6 miliona evra.

Ukupna dužina gasovoda Srbija-Bugarska kroz obe države biće 170 kilometara i celom dužinom će biti dvosmeran. Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, navodi Tanjug.

Gasovod će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Najavljeno je da će novi gasovod će obezbediti dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Politika

Tags
Back to top button