Ključni savet izvršnog direktora Microsofta za uspeh u karijeri – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Ključni savet izvršnog direktora Microsofta za uspeh u karijeri

Izvršni direktor Microsofta Satia Nadela nikada nije očekivao da će voditi jednu od najvećih i najmoćnijih tehnoloških kompanija na svetu – bio je samo uzbuđen što će tamo raditi.

Nadela se pridružio Microsoftu kao mladi inženjer 1992. godine i nakon 22-godišnjeg uspona na korporativnoj lestvici, postao je treći izvršni direktor kompanije 2014.

“Sećam se kako sam ušao u ulaz 22 u Microsoftu misleći da je to najveći posao na Zemlji koji sam mogao da imam i da mi ništa više ne treba”, rekao je Nadela (55) izvršnom direktoru LinkedIn-a Rajanu Roslanskom u intervjuu objavljenom prošle nedelje.

Postati izvršni direktor “nije bila čak ni pomisao” u njegovom dugoročnom planu, rekao je Nadela.

Ne čekajte da vaš sledeći posao uradite najbolje što možete

Umesto da razmišlja o napredovanju, Nadela kaže da je bio fokusiran na to da se istakne u ulozi koju je imao u to vreme. Jedna od najvažnijih lekcija koje je naučio tokom decenija u Microsoftu – i njegov “najbolji savet za karijeru” – je jednostavan: “Ne čekajte da vaš sledeći posao uradite najbolje što možete”.

“Nikada nisam mislio da posao koji radim tokom ovih 30 godina u Microsoftu radim kao put do nekog drugog mesta- Osećao sam da je posao koji tamo radim najvažniji. Iskreno sam se tako osećao”, objasnio je on.

Umesto da na vaš trenutni posao gledate kao na prepreku za postizanje ciljeva u karijeri, Nadela preporučuje da na njega gledate kao na priliku da pokažete svoj entuzijazam i posvećenost poslu, kao i spremnost da učite.

Nadelina karijera je odličan primer kako vas ovaj stav može dovesti na brzi put ka unapređenju ili povećanju plate ranije nego što to može bilo koji petogodišnji plan. Tokom svog rada u Microsoftu, Nadela je morao da se stalno prilagođava u zavisnosti od timova sa kojima je radio i odeljenja kojima je rukovodio, sve dok je držao korak sa tehnologijama koje se brzo menjaju. On je vodio razvoj nekih od kompleksnih Microsoft proizvoda, uključujući Bing i Xbox Live.

“Ne možete rasti ako mislite da vaš rast nije posledica onoga što radite”, dodao je on.

Ako se osećate zaglavljeni na poslu ili se borite da pronađete smisao, Nadela takođe ima savet.

Razgovor koji je svojevremeno imao sa Dagom Burgumom, sadašnjim guvernerom Severne Dakote, naterao ga je da razmisli o svojoj poziciji u Microsoftu. Burgum je istakao važnost razmišljanja o dubljem značenju rada, onom koje je više od obavljanja posla, budući da u kancelariji provodimo toliko vremena.

“To me je navelo da se zapitam: Zašto sam u Microsoftu? Šta je to što mi daje energiju iz dana u dan?”, rekao je Nadela za CNBC.

Kako je dodao ta motivacija dolazi iz “radoznalosti, ljubavi prema idejama i sposobnosti da se to prevede u uticaj”. Takođe, postavljanje istih pitanja o svom poslu i kompaniji može vam pomoći da procenite da li je vaš posao usklađen sa vašim strastima i uticajem koji želite da imate na svet.

Blic/CNBC

Tags
Back to top button