Astronomske kirije u padu: Prolazi li zlatno doba za beogradske stanodavace – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Astronomske kirije u padu: Prolazi li zlatno doba za beogradske stanodavace

Vlasnici beogradskih stanova prošle godine su trljali ruke dočekujući Ruse i Ukrajince koji, tražeći utočište od rata, nisu pitali za cenu. Stranci su bili spremni da plate kirije koje su bile i duplo veće u odnosnu one koje su do tada plaćali beogradski podstanari. U agencijama za nekretnine, međutim, kažu da je u poslednjih mesec dana primetan pad tražnje za stanovima, što je umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije, da bi izdali svoje nekretnine.

Tržište iznajmljivanja stanova u decembru je doseglo svoj vrhunac. Situacija se sada menja u korist podstanara. Zlatno doba beogradskih stanodavaca polako odlazi u prošlost. Kirije u Beogradu poslednjih mesec dana padaju, pa se sada stan od 30 do 50 kvadrata može naći u proseku za 300 do 500 evra.

To bi značilo da su kirije od Nove godine pale za oko 30 odsto. Agenti za nakretnine kažu da je potražnja u odnosu na prošlu godinu manja za 50 odsto. Neki od njih očekuju i dalji pad cena.

“To je neverovatan pad cena. Sada imam stanove koje upravo oglašavam koje bih pre nove godine izdao za dva dana i to za 1.300 evra, sad ih oglašavam za 800 evra i ne mogu da ih izdam. Moja procena je da će se i dalje nastaviti pad cena izdavanja stanova, to je sto posto”, smatra Vinko Čajević, direktor agencije Stanovink plus.

Tržište je u decembru dostiglo svoj pik pa je pad očekivan, a cene su zbog naleta Rusa i Ukrajinaca tokom protekle godine postele neralane, dok sada ni oni više ne žele da “papreno” plaćaju stanove. Agenti, međutim, dodaju i da je ponuda sada znatno veća od potražnje – obično se na dnevnom nivou na nekoliko stanova javi jedan zainteresovan klijent. Ipak, ističu, da je zbog inflacije i aktuenih poskupljenja gotovo nemoguće da se cene vrate na onaj nivo od pre godinu dana.

Dizali duplo kirije i porodicama sa decom

Direktor Art nekretnina Uroš Jovanović podseća na period kada su stanovima od 400 evra, skočile cene na 1.000 evra i ukazuje da je bilo mnogo loših primera da su stanodavci pokušali da iskoriste situaciju za brzu zaradu.

“Možda se u nekim detaljima nismo pokazali kao društvo u najboljem svetlu. Dešavalo se da su stanovdavci lagali zakupce da žele da prodaju stan, samo da bi izašli, jer nisu imali smelosti da im to kažu u lice. Neki su bili dovoljno drski da dođu i porodici sa malom decom podignu kiriju duplo, pa čak i više od toga”, kaže za Euronews Srbija Uroš Jovanović.

Kako kaže, u početku je situacija bila takva da Rusi nisu pravili problem ni oko cene, ni oko lokacije.

“Mi smo na primer imali zahteve od ljudi iz Moskve da im pronađemo stan koji je 45 minuta udaljen od centra. Iz njihove perspektive to nije prevelika udaljenost. Tako su počeli da dolaze i na naše periferije, pa je tada cena i tih stanova rasla. Sada se to polako menja”, navodi Jovanović.

On objašnjava da se vlasnici koji reše da svoje nekretnine izdaju mnogo brže i lakše odluče da spuste cenu od onih koji ih prodaju.

“Cene za izdavanje su fleksibilnije jer vlasnici ne žele da im stan bude prazan i stvara dodatne troškove kao što su režije. Oni zapravo žele da ga izdaju što pre. Ukoliko prođe mesec ili dva i oni ga ne izdaju počnu da razmišljaju da snize cenu”, objašnjava Jovanović.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Slobodan Aćimović kaže da je logičan razlog za podizanje cena kirije bila izuzetna tražnja za nekretninama u Beogradu, ali da je sada isto tako logično i da cene počnu da padaju kada je tražnja zadovoljena.

“Čim je došlo do sučeljavanja ponude i tražnje, definisala se cena na jednom višem nivou i sada se može očekivati da cene padaju, ali će opet od tražnje zavisiti do kog nivoa će ići. Postoje tržišta koje je prirodno i normalno kontrolisati, poput javnog prevoza, ali ovakva tržišta, poput nekretnina nema svrhe regulisati. Generalno to regulišu ponuda i tražnja, a cene zavise i od ekonomske situacije i standarda stanovništva”, kaže profesor Aćimović.

On navodi da sigurno stanodavcima sada ne odgovara što cene padaju, ali napominje da su oni koji su potpisali ugovore sa podstanarima obezbedili i da mogu da računaju na istu visinu rente dok oni ne isteknu.

Ograničenje rente za sada bez podrške

Astronomske kirije pokrenule su pitanje institucionalnog ograničavanja cena zakupa zbog zaštite domaćeg stanovništva od cena koje diktira dolazak stranaca.

Jedan od autora predloga novog Zakona o stanovanju koji bi ograničio kirije na srpskom tržištu, kaže da je predlog upućen Skupštini prošle jeseni, ali da je do sada ignorisan.

“Mi smo vezali zakupninu za jedan procenat prosečne zarade, da bi onda iznos zakupnine bio smanjivan na osnovu nekoliko kriterijuma. Na osnovu toga mi bismo mogli da dođemo do situacije da stan na Zvezdari ili na Karaburmi od 50 kvadrata da zakupnina bude oko 200 evra mesečno”, kaže profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Svetislav Kostić.

On tvrdi da su mere ograničavanja cena zakupa u skladu sa Ustavom Srbije, iako je u javnosti bilo primedbi da bi takva praksa bila protivzakonita.

“One su u Beogradu postojale i odmah nakon Prvog svetskog rata. Na strani ovakvog predloga stoji i praksa Evropskog suda pravde koji je 1989. godine Austriji dozvolilo da širi interes svog građanstva zaštiti ograničavanjem cena kirija”, kaže Kostić.

Euronews

Tags
Back to top button