Usvojene etičke smernice za razvoj veštačke inteligencije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Usvojene etičke smernice za razvoj veštačke inteligencije

Vlada je usvojila etičke smernice za razvoj, primenu i upotrebu pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije.

Cilj ovih smernica, kako je navedeno u saopštenju iz Vlade, je uvođenje preventivnog mehanizma koji će omogućiti odgovoran razvoj te vrste inteligencije i načine verifikacije – da su sistemi zasnovani na mašinskom učenju u skladu sa najvišim etičkim i bezbednosnim standardima.

“Etičnost i bezbednost u razvoju veštačke inteligencije potrebno je da se obezbedi najpre u pogledu zaštite podataka o ličnosti, zaštite diskriminacije prilikom primene mašinskog učenja i uspostavljanje odgovornog razvoja veštačke inteligencije u skladu sa internacionalnim etičkim principima”, stoji na sajtu Vlade.

Kako je istaknuto, veštačka inteligencija se ne može posmatrati kao fenomen na regionalnom nivou, već u širem kontekstu sveta koji se ubrzano menja i razvija i predstavlja sinergiju privrede i nauke kako bi se adekvatno odgovorilo na nove i nepoznate izazove.

“Smernice su izrađene u skladu sa međunarodnim standardima kroz rad radne grupe eksperata iz privatnog, akademskog i nevladinog sektora, i nisu obavezujuće”, navedeno je u saopštenju.

Kamatica.rs

Tags
Back to top button