Ovo su minimalne zarade širom sveta (Infografika) – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ovo su minimalne zarade širom sveta (Infografika)

Kako bi se videlo kako se minimalna plata razlikuje širom sveta, VisualCapitalist je u infografiku pretočio podatke Picodija, koji uključu podatke za 67 zemalja od januara 2023.

Mesečna minimalna plata, po zemlji

Sledeća tabela uključuje podatke korištene u gornjoj infografici.

Podaci iz tabele predstavljaju mesečnu minimalnu platu koju je dobio radnik sa punim radnim vremenom (prepračunate u dolare).

Uopšteno govoreći, razvijene zemlje imaju veće troškove života, a samim tim i višu minimalnu platu.

Dva autsajdera u ovom skupu podataka su Argentina i Turska , koje su povećale svoje minimalne plate za 100% ili više od nivoa iz januara 2022.

Turska pati od tekuće valutne krize, pri čemu je lira izgubila preko 40% vrednosti u 2021. Cene osnovnih namirnica su značajno porasle kako turska lira nastavlja strmoglavo da pada. U stvari, istraživanje iz 2022. pokazalo je da se 70% ljudi u Turskoj bori da plati za osnovne troškove.

Argentina, druga po veličini ekonomija Južne Amerike, takođe pati od veoma visoke inflacije . Kao odgovor, zemlja je najavila tri povećanja minimalne plate tokom 2022.

Minimalna plata u SAD

Unutar SAD-a, minimalna plata značajno varira od države do države. U nastavku pogledajte osnovnu minimalnu zaradu u svakoj državi (po satu) koristeći podatke Ministarstva rada SAD-a za januar 2023 .

Američka federalna minimalna plata ostala je nepromenjena od 2009. na 7,25 dolara po satu.

Svakoj državi je dozvoljeno da odredi svoju minimalnu platu, sve dok je viša od federalnog minimuma. U državama koje ne postavljaju vlastiti minimum, primenjuje se federalni minimum.

Ako pretpostavimo da neko radi 40 sati sedmično, federalna minimalna plata od 7,25 dolara predstavlja godišnji iznos od 15.080 dolara prije oporezivanja. Minimalna plata u Kaliforniji od 15,50 dolara znači 32.240 dolara pre oporezivanja.

Izvor: VisualCapitalist

Obarda i prevod: Bankar

Tags
Back to top button