Švajcarska centralna banka spremna da obezbedi kapital banci Credit Suisse – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Švajcarska centralna banka spremna da obezbedi kapital banci Credit Suisse

Švajcarska centralna banka i regulatorno telo za finansijska tržišta saopštili su danas da banka Credit Suisse, čija vrednost deonica je danas pala za gotovo četvrtinu, zadovoljava zahtevima po pitanju kapitala i likvidnosti i da može da ima pristup likvidnosti „u slučaju potrebe“.

„Credit Suisse zadovoljava zahteve po pitanju kapitala i likvidnosti uvedene bankama od sistemskog značaja. U slučaju potrebe Nacionalna banka Švajcarske će staviti likvidnost na raspolaganje banci Credit Suisse“, naveli su u zajedničkom saopštenju švajcarska centralna banka i regulatorno telo (Finma).

Oni su ovo saopštili posle celodnevnog ćutanja tokom koga se vrednost akcija švajrcarske banke Credit Suissea zabeležile najveći pad u svojoj istoriji i završile berzanski dan izgubivši 24,24 odsto vrednosti.

Panika je nastala kada je najveći deoničar banke Saudijska narodna banka navela ; da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć i da poveća svoj udeo od 10 odsto. Tržišta su nervozna posle kraha američke banke SVB, i strahovanja da to može da se proširi na druge banke i zemlje.

Tags
Back to top button