Cene akcija u bankarskom sektoru i dalje padaju – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Cene akcija u bankarskom sektoru i dalje padaju

Drugi po veličini bankrot banaka u istoriji američkog bankarstva koji su objavljeni u razmaku od tri dana krajem prošle i početkom ove nedelje i dalje potresaju berze.

Panevropski indeks akcija Stoxx 600 izgubio je danas tri odsto vrednosti, a svi sektori su zašli u crvenu zonu. Pali su i indeksi nemačke, francuske i londonske berze.

Na najvećem udaru našle su se akcije bankarskog sektora koje su u proseku pale sedam odsto. Sektor gasa i nafte izgubio je 6,7 odsto vrednosti, a rudarstvo 5,6 odsto.

Kod banaka dan je obeležio sunovrat ciriške banke Credit Suisse čije akcije su u jednom trenutku izgubile više od 30 odsto vrednosti, ali je do kraja dana, i nakon izjava čelnika banke da je likvidna i kapitalizovana, švajcarski zajmodavac uspeo da povrati deo gubitaka, prenosi Danas.

Nemački zajmodavac Commerzbank izgubio je 10 odsto vrednosti, španska Sabadell banka 11 odsto, a na udaru su se našle i britanske banke Barclays i Standard Chartered sa gubitkom od po devet odsto.

Francuska Societe Generale izgubila je 12 odsto, a italijanska Monte dei Paschi di Siena 10 odsto.

U Americi je bankarski sektor pokošen strahom investitora da se kriza ne prelije na druge, posebno manje, regionalne banke.

Kada se saberu današnji gubici vrednosti akcija 10 najvećih američkih banaka dolazi se do neverovatnih 40 milijardi dolara, piše Forbes.

Indeks industrijskih akcija Dow Jones izgubio je 2,2 odsto danas, a S&P 500 dva odsto, Nasdaq indeks, koji okuplja uglavnom tehnološke kompanije, izgubio je 1,4 odsto.

Ulje na vatru danas je dolilo i pismo akcionarima Larija Finka (Larry Fink), generalnog direktora investicionog fonda Blackrock, sa upozorenjem da bi pad Silvergate, SVB i Signature banke mogao biti tek prva domina pre kaskadnog pada američkih regionalnih banaka.

Upravo regionalne banke su danas predvodile opšti pad vrednosti akcija, i to PacWest sa minusom od 20 odsto i First Republic Bank sa padom od 23 odsto.

Tags
Back to top button