Fed najavio dalje jačanje kamatnih stopa – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Fed najavio dalje jačanje kamatnih stopa

Na svetskim tržištima vrednost dolara je prema korpi valuta porasla i prošle nedelje, drugu zaredom, nakon što su čelnici američke centralne banke, Federlanih rezervi (Fed) poručili da bi mogli da povećaju kamatne stope više nego što se na tržištu očekuje.

Dolarski indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,5 odsto, na 103,58 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 1,1 odsto, pa je cena evra skliznula na 1,0675 američkih dolara, piše agencija Mina.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je 0,1 odsto, na 131,35 jena (JPY).

Stručnjaci smatraju da dolar jača zbog poruka iz Feda da će, uprkos usporavanju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nastaviti da rastu kamatne stope, piše Biznis.rs.

Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell), kazao je da inflacija počinje da popušta, ali da će to biti dug proces i da bi kamate mogle da porastu više nego što se na tržištu očekuje, ako ekonomski pokazatelji ne budu u skladu s očekivanjima.

„Proces dezinflacije je počeo, i to u proizvodnom sektoru, koji čini oko četvrtine privrede. Međutim, taj proces će potrajati, ovo je tek vrlo rana faza”, rekao je Pauel.

Popuštanje inflacije poslednjih meseci navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta prošle godine, i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cene novca, biti manja od pet odsto. Zbog toga je u januaru dolar znatno oslabio.

Ipak, nakon novih Pauelovih komentara, kao i drugih čelnika Feda, sada se na tržištu novca očekuje da će Fed još barem na dve nedelje povećati kamate po 0,25 postotnih bodova i da bi konačna kamata mogla dosegnuti 5,1 odsto do jula. Zbog toga je u drugom delu sedmice dolar ojačao prema korpi valuta.

Tags
Back to top button