Austrija izdala 100-godišnju obveznicu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Austrija izdala 100-godišnju obveznicu

Austrija je u sredu izdala obveznicu s rokom dospeća za 100 godina koja je naišla na veliko zanimanje ulagača.

Vlada ovim potezom želi da pribavi dve milijarde evra, uz kuponsku kamatu od samo 0,85 odsto i rokom dospeća 2120. godine.

Prvi je put austrijska vlada izdala 100-godišnju obveznicu 2017. godine, ali uz znatno višu kuponsku kamatu, od 2,1 odsto.

Ukupna vrednost prikupljenih ponuda za novoizdanu obveznicu iznosila je čak 17,7 milijardi evra, prema tvrdnjama menadžera koji je aranžirao izdanje.

Austrija je jedina zemlja u Evropi koja javno prodaje obveznice sa tako dalekim rokom dospeća. Zemlje poput Belgije i Irske takođe su ih izdavale, ali sa manjim nominalnim iznosima, plasirajući ih zatvorenom krugu ulagača.

Rok dospeća najduži je u Evropi od prvog tromesečja ove godine kada je tržišta potresla pandemija korona virusa. Samo je Izrael u međuvremenu izdao obveznicu sa tako dalekim rokom dospeća, ističe Rojters.

“To jasno pokazuje da se tržište normalizovalo i oporavilo od krize jer pre dva meseca (vlada) ne bi mogla prodati obveznicu te vrednosti”, objašnjava Michael Lester iz nemačke Commerzbanke.

Obveznice sa dalekim rokovima dospeća, poput austrijske, najosetljivije su na rast kamatnih stopa, ali to znači i da će najviše profitirati od njihovog smanjenja, pojašnjava Rojters.

Tags
Back to top button