Najveće poreske utaje otrkivene kod trgovina polovnim automobilima – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Najveće poreske utaje otrkivene kod trgovina polovnim automobilima

Poreska uprava Republike Srbije naplatila je u januaru 194,2 milijarde dinara raznih poreza, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine, povećanje od  16,8 odsto. Isto se odnosi i na naplatu poreza na dodatu vrednost, koja je je u  januaru 2023. godine iznosila 63,3 milijarde dinara, što je za 24,2 odsto više nego u istom 2022. Ostvarena naplata i svih drugih poreza od početka godine pokazuje rast u odnosu na isti period protekle godine, potvrđuju Politici iz Poreske uprave. Ističu da je trend konstantnog rasta naplate prisutan u poslednjih deset godina, tako da je naplata prihoda od 2014. godine porasla za 102,8 procenta.

Poreznici ostvaruje značajne rezultate u borbi protiv poreskih utaja i sive ekonomije, na taj način direktno štiteći budžet Srbije. Najčešći pokušaji utaje poreza su kod poreza na dodatu vrednost i poreza na dobit pravnih lica, koji u ukupno utajenom porezu u januaru 2023. godine učestvuju sa 57,38 odsto. Najveće poreske utaje su otkrivene u oblasti trgovine na veliko i malo (uvoz robe široke potrošnje iz evroazijskih zemalja, trgovina polovnim automobilima, mobilnim telefonima i opremom za mobilne telefone), nelegalnog prometa akciznih proizvoda, po osnovu trgovine putem interneta i kurirskih službi, kao i u oblasti usluga gde postoji veliki obim nelegalnih tokova gotovog novca (građevinarstvo, saobraćaj, usluge čišćenja…)

Najzastupljeniji način poreskih utaja je korišćenje lažnih faktura o navodno izvršenom prometu dobara i usluga, koje se koriste za neosnovani povraćaj poreza na dodatu vrednost, kao i za neosnovano uvećanje troškova, čime se umanjuje obaveza poreza na dobit pravnih lica i oštećuje drćavna kasa.

Uočeno je objašnjavaju u Poreskoj upravi, da privredni subjekti na osnovu lažnih faktura, bez ostvarenog prometa dobara i usluga, uplaćuju visoke iznose novčanih sredstava na tekuće račune preduzetničkih radnji, koji taj novac podižu sa računa i, uz zadržavanje određene provizije, vraćaju uplatiocima. U redovnim kontrolama poslovanja preko elektronskih fiskalnih uređaja i poštovanja radno-pravnog statusa zaposlenih, u januaru mesecu ove godine, poreznici su zbog utvrđenih nepravilnosti izrekla meru privremene zabrane obavljanja delatnosti kod 297 poreskih obveznika.

Zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih uređaja, ova mera je izrečena u 211 slučajeva, dok je kod 84 poreska obveznika utvrđeno kršenje radno-pravnih propisa (takozvani „rad na crno“).

Pri kontrolama benzinskih stanica, u istom periodu, utvrđene su nepravilnosti kod dva poreska obveznika, i to – u jednom slučaju zbog neevidentiranja prometa preko fisklanog uređaja, dok je kod drugog poreskog obveznika utvrđeno kršenje radno-pravnih propisa.

Tags
Back to top button