Evo kada kredit može biti veoma dobra investicija – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Evo kada kredit može biti veoma dobra investicija

Krediti mogu biti i korisna i loša stvar, sve zavisi od osobe koja podiže kredit. Međutim, u jednom slučaju kredit može biti i investicija i to vrlo isplativa.

Mnogo puta smo rekli, ali uvek vredi ponoviti: sam po sebi, kredit nije loša stvar.

On može biti vrlo koristan finansijski instrument, a može i da stvori probleme, ukoliko se ne uzima bez prethodnog promišljanja i dobre procene. Ovo pravilo, u principu, važi za sve vrste kredita, bez obzira da li je reč o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Treba napomenuti da su krediti, u određenom smislu, potpuna suprotnost štednji. Jer, kredite često uzimaju oni koji nisu uspeli da uštede za nešto što trebaju da plate. Ipak, kada se podigne kredit, onda svaki mesec mora da se ostavi nešto “sa strane”, baš zbog toga što sada postoji novi trošak – mesečna rata kredita.

Dakle, u tom smislu, kredit se može gledati kao trošak. Međutim, kredit u jednom slučaju može da bude i poprilično dobra investicija.

Naravno, reč je o stambenoj pozajmici od banke.

Kada se odlučimo za kupovinu stana i to uradimo uz pomoć stambenog kredita, mi, naravno, banci vraćamo pozajmljeni novac (sa kamatom pride) i tom smislu nema neke veće razlike u odnosu na druge vrste kredita.

Međutim, ono za šta koristimo novčana sredstva (u ovom slučaju – stan) ima tendenciju rasta cene. U principu, sve dok je potražnja za stanovima u većim gradovima Srbije veća od ponude, cene stanova neće padati, u najboljem slučaju.

Stambeni kredit, ukoliko se pronađe najpovoljnija varijanta, predstavlja dobru investiciju.

Ukoliko kupujete nekretninu za sebe, onda time rešavate stambeno pitanje. Krov nad glavom može da ima i realnu, tržišnu vrednost, ali i simboličku, tj. onu koja je važna za nas lično, u smislu da smo se “skućili”. A to vredi uloženog novca.

Sa druge strane, ukoliko već imate svoj stan ili kuću i odlučite da kupite još jedan stan koji ćete da izdajete – vrlo je verovatno da će vam kirija pokrivati mesečnu ratu i na taj način će se stan odmah isplaćivati.

Kamatica

Tags
Back to top button