Alibaba pravi konkurenta ChatGPT, deonice uzletele – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Alibaba pravi konkurenta ChatGPT, deonice uzletele

Kineski gigant e-trgovine Alibaba potvrdio je u sredu da radi na konkurentu ChatGPT-u, pridružujući se nizu tehnoloških kompanija koje su se uključile u hype chatbota. Ovaj potez dolazi u trenutku kada tehnološke kompanije na globalnom nivou žele iskoristiti uzbuđenje koje stvara ChatGPT, chatbot za veštačku inteligenciju koji je stvorio OpenAI. Korisnici mogu postavljati ChatGPT pitanja o raznim temama, pisati eseje i čak generisati kod.

ChatGPT spada u kategoriju generativne veštačke inteligencije, vrste veštačke inteligencije koja se može koristiti za stvaranje teksta ili slika. Pokreće ga veliki jezični model, što znači da koristi velike količine podataka za razumevanje i generisanje razgovora.

Alibaba je rekla da radi na generativnoj veštačkoj inteligenciji od 2017. Kompanija nije dala vremenski okvir kada bi mogla lansirati svog rivala ChatGPT.

ChatGPT je izazvao pomalo AI trku u naoružanju među najvećim svetskim tehnološkim igračima. Microsoft je uložio u OpenAI i ove nedelje najavio pretraživač Bing pokretanu veštačkom inteligencijom i pregledač Edge, koji će biti podržan tehnologijom ChatGPT.

Takođe ove nedelje, Google je najavio svoju tehnologiju chatbota veštačke inteligencije pod nazivom Bard, kao deo plana “code red” za odgovor na izazov koji postavlja ChatGPT.

Kineski pretraživački div Baidu rekao je ove nedelje da testira vlastiti chatbot koji se zove “Ernie bot” na engleskom ili “Wenxin Yiyan” na kineskom. Objava je poslala deonice u nebo, ističući uzbuđenje ulagača zbog tehnologije.

Alibaba, jedan od najvećih kineskih igrača u računalstvu u oblaku i najveća tvrtka za e-trgovinu u zemlji, nagovijestio je da bi vlastiti chatbot mogao biti integriran u svoje proizvode.

“Kao tehnološki lider, nastavit ćemo ulagati u pretvaranje vrhunskih inovacija u aplikacije s dodanom vrednošću za naše klijente, kao i za njihove krajnje korisnike putem usluga u oblaku”, rekao je portparol Alibabe za CNBC.

Blic

Back to top button