NBS danas ponovo povećava kamate, da li će biti poslednje? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiNBSSLIDERSVE VESTI

NBS danas ponovo povećava kamate, da li će biti poslednje?

Narodna banka Srbije danas donosi odluku o novoj visini referentne kamate, a imajući u vidu nedavne poteze FED-a i Evropske centralne banke smer je negde već poznat, ali je činjenica i da posle duže vremena imamo i dobru vest.

S početka februara, Američka centralna banka povećala je kamatne stope, osmi put za godinu dana, za novih 0,25 odsto. Povećanje se i očekivalo, ali je stigla i dobra vest – reč je o najmanjem rastu kamata za poslednjih 11 meseci.

Odmah potom kamate je podigla i Evropska centralna banka i to za 50 baznih poena sa ocenom da očekuje da će ih dalje podizati.

– Održavanje kamatnih stopa na restriktivnim nivoima će tokom vremena smanjiti inflaciju smanjenjem tražnje, a takođe će se zaštititi od rizika stalnog pomeranja inflatornih očekivanja naviše. U svakom slučaju, buduće odluke o kamatnim stopama Izvršnog odbora će i dalje zavisiti od podataka i slediti pristup od sastanka do sastanka, naveli su iz ECB.

Hasan Hanić, profesor emeritus na Beogradskoj bankarskoj akademiji kaže za “Blic Biznis” da će uslediti i povećanje Narodne banke.

Međunarodni Monetarni fond šalje poruku da bi, uprkos nekim naznakama poboljšanja trenda kada je reč o inflaciji i privrednom rastu, centralne banke trebalo da nastave da “drže nogu na kočnici” i ne popuštaju u borbi protiv inflacije.

Iako su velika očekivanja javnosti da rast kamatnih stopa konačno stane, mišljenje profesora Hanića je da ovo ipak neće biti poslednje povećanje i da nas do kraja godine očekuju do dva.

– Ovo neće biti poslednje povećanje. Ja očekujem da bude još jedno do dva, ali manja, ne tako oštra kao što su bila do sada i ne u tako kratkim vremenskim intervalima. Ali sasvim je izvesno da će povećanje da ide sve dotle dok se monetarne vlasti ne uvere da je inflacija savladana, da stagnira i da ide dole – kaže profesor Hanić.unarodni monetarni fond šalje poruku da bi, uprkos nekim naznakama poboljšanja trenda kada je reč o inflaciji i privrednom rastu, centralne banke trebalo da nastave da “drže nogu na kočnici” i ne popuštaju u borbi protiv inflacije.

Podizanje referentnih kamatnih stopa za sada je, inače, najjače oružje centralnih banaka u borbi protiv inflacije.

Blic

Tags
Back to top button