Krediti u evrima su već poskupeli, a danas se očekuje odluka koja će uticati na dinarske pozajmice – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Krediti u evrima su već poskupeli, a danas se očekuje odluka koja će uticati na dinarske pozajmice

Rate kredita u evrima biće još skuplje, jer je Evropska centralna banka (ECB) prošle nedelje podigla referentne kamatne stope, a šta će biti sa dinarskim pozajmicama znaće se danas, posle sastanka Izvršnog odbora Narodne banke Srbije koji odlučuje o visini referentne kamatne stope. NBS je u aprilu prošle godine prvi put podigla kamatu, a od tadašnjih 1 odsto ona je u međuvremenu stigla do 5,25 odsto, odnosno povećana je za 425 baznih poena. Ekonomski stručnjaci očekuju da će i NBS nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike, ali da će kamatu podići za 25 procentnih poena.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović kaže za Euronews Srbija da je potrebno da prođu još jedan ili dva kvartala da bi se videlo da li aktivnosti centralnih banaka daju rezultate.

“Očekujem da će doći do smirenja inflacije, samo se bojim recesije. Smatram da će NBS nastaviti sa podizanjem kamate, ali da povećanje neće biti veće od 25 baznih poena i da će se taj trend polako smirivati. Centralne banke uvek imaju analizu šta se dešava na međunarodnim tržištima i koja im za rezultat daje instrukciju da li povećavati dalje kamatu i za koliko. Ništa se tu ne radi proizvoljno, tako da od tih podataka zavisi da li će nastaviti sa povećanjem ili će usporiti”, napominje profesor Musabegović.

Tags
Back to top button