Brazil i Argentina razmišljaju o uvođenju zajedničke valute – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Brazil i Argentina razmišljaju o uvođenju zajedničke valute

Brazilski i argentinski predsednici Luis Injacio Lula da Silva i Alberto Fernandes u zajedničkoj izjavi objavili su kako te dve najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj ekonomskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Taj projekat bi inicijalno bi bilateralan, ali ideja je da ta inicijativa vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

“Namera nam je da uklonimo barijere koje blokriaju našu trgovinsku razmenu, pojednostavimo i modernizujemo pravila te podstaknemo korištenje lokalne valute. Takođe smo odlučili da unapredimo razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi mogla da se koristi kako u finansijskom, tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se smanjili troškovi, kao i naša spoljna ranjivost”, stoji u objavi.

Smanjiti zavisnost o dolaru

Tokom ove sedmice u Buenos Airesu će se održati sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv “sur” (jug), ojačala regionalno tržište te umanjila zavisnost o američkom dolaru.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska centralna banka.

Al Jazeera

Tags
Back to top button