Inflacija ne plaši turiste – spremni da troše više novca ove godine – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Inflacija ne plaši turiste – spremni da troše više novca ove godine

Bez obzira na inflaciju i rast troškova života, trećina putnika ove godine planira da potroši više novca na putovanja nego u 2022. Potražnja za putovanjima je, prema podacima Svetskog saveta za putovanja, jača nego ikada zbog čega se očekuje da će turizam i ove godine imati solidne rezultate.

Kako je u najnovijem izveštaju ove organizacije navedeno, građani su prošle godine bili spremni da povećaju budžete za putovanja i to je 86 odsto ispitanika izjavilo da želi da na međunarodna putovanja troši više nego 2019. godine.

Međutim rat u Ukrajini je očigledno promenio situaciju, pa su zbog inflacije mnogi ipak odlučili da malo sačekaju bolja vremena. U ovom izveštaju je navedeno da 69 odsto putnika aktivno traži održive opcije putovanja za 2023. godinu.

Prema tim podacima održivi turizam je nešto što će obeležiti ovu godinu, smatraju stručnjaci. Upravo ovaj termin se sve češće koristi u izveštajima, ali se mnogi turisti pitaju šta je održivi turizam. Pojednostavljeno – to je pametno raspolaganje turstičkim resursima od kulturnih vrednosti do prirodnih bogatstava.

Poseban akcenat se stavlja na ruralna područja gde ovaj sektor može da se razvija i na mesta masovnog turizma gde je on preko potreban kako bi se sprečilo uništavanje prirodnih i kulturnih resursa. Izveštaj Svetskog saveta za putovanja i podatke dobijene od Diloita, pokazao je putnici globalno imaju želju da učestvuju u ovom procesu. Anketa koja je sprovedena pokazala je da tri četvrtine putnika planira da putuje održivije u budućnosti. U isto vreme, skoro 60 odsto je izabralo održivije opcije putovanja u poslednje dve godine.

Druga anketa je takođe pokazala da je oko tri četvrtine vrhunskih putnika spremno da plati dodatno kako bi svoja putovanja učinila održivijim.

U međuvremenu, prošlogodišnji putnici su jasno dali do znanja da je njihova želja za putovanjima veoma jaka, a to pokazuje i broj međunarodnih dolazaka koji je veći za 109 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Tags
Back to top button