Jelen oštro prema Svetskoj banci: Nužni novi pravci kreditiranja, potrebne reforme – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Jelen oštro prema Svetskoj banci: Nužni novi pravci kreditiranja, potrebne reforme

Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je da SAD žele bržu reformu Svetske banke, koji bi išao u pravcu proširenja njenih kreditnih kapaciteta za rešavanje klimatskih promena i drugih globalnih kriza, prenosi Rojters.

Mapa puta evolucije Svetske banke, o kojoj je Rojters izvestio ranije ovog meseca, poziva banku da pregovara sa akcionarima, pre aprilskih sastanaka, o predlozima koji uključuju povecanje kapitala i nove instrumente za kreditiranje.

U njoj se poziva rukovodstvo Svetske banke da izradi konkretne predloge za promenu svoje misije, operativnog modela i finansijskih kapaciteta koje bi mogao odobriti zajednički Odbor za razvoj Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u oktobru, navodi britanska agencija.

Jelen je saopštila da je mapa puta Svetske banke “konstruktivan dokument” i da predstavlja dobru osnovu za diskusiju, ali da je potrebno uraditi i više od toga.

Imamo neke zabrinutosti. Želeli bismo da vidimo određeni napredak u bržem vremenskom okviru. I mislimo da postoje neke stvari koje bi mogle da se urade na proširenju pozajmljivanja s obzirom na trenutno oslobađanje kapitala, rekla je ona za Rojters dok je putovala u Zambiju iz Senegala.

Jelen je navela da je rad na reformama, prvo Svetske banke, a zatim i drugih multilateralnih razvojnih banaka, jedan od njenih najvecih prioriteta ove godine.

SAD, najveci akcionar banke, sarađivale su sa drugim zemljama da podstaknu Svetsku banku da napravi plan reformi, o čemu je raspravljao upravni odbor banke 11. januara, navodi Rojters.

Tanjug

Tags
Back to top button