Jovanović: Ukidanje konverzije negrađevinskog zemljišta u građevinsko štetno za budžet – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Jovanović: Ukidanje konverzije negrađevinskog zemljišta u građevinsko štetno za budžet

Najava ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da će predložiti ukidanje obaveze konverzije prava korišćenja javnog zemljišta u pravo svojine, potencijalno je izuzetno štetna po državni budžet, izjavio je danas direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

“Obaveza konverzije je inicijalno uvedena kako se proces privatizacije ne bi pretvorio u grabež za građevinskim zemljištem, uz gašenje osnovnih delatnosti i otpuštanje radnika. Danas ova obaveza postoji prilikom kupovine objekata i druge imovine u postupku stečaja, kada država ima svojinu nad zemljištem. Zato u ovim slučajevima investitor ima obavezu da plati konverziju takvog zemljišta u građevinsko zemljište nad kojim bi on imao svojinu”, objašnjava  Jovanović.

On je pitao zašto bi se država odrekla naknade od konverzije, a privilegovani investitori bez doplate dobili građevinsko zemljište, odnosno zašto bi na primer kupac imovine IMT-a dobio, kao bonus i ispod svake tržišne cene, 48 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta na Novom Beogradu.

“Prirodno je da tajkuni lobiraju za svoje interese, ali dužnost ministra je jedino da vodi računa o javnom interesu, pravičnosti i državnom budžetu”, zaključio je Jovanović.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button