Geneks kula opet na prodaju – cena upola niža – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Geneks kula opet na prodaju – cena upola niža

Prvo su je nudili za dve milijarde dinara. Pa za 1,46 milijardi dinara. Sada, treći put za manje od godinu dana, Geneks kula u Beogradu – tačnije njen poslovni ceo – nudi se na prodaju za nešto više od 834 miliona dinara.

Ova imovina preduzeća Generaleksport u stečaju prodaje se javnim nadmetanjem zakazanim za 6. februar 2023. godine. Prvi put se u oglasu pojavljuje i napomena stečajnog upravnika da je Geneks kula – spomenik kulture još od 2021. godine i da Republika Srbija ima pravo preče kupovine.

„Mislim da će se ići na treći krug prodaje i na direktnu pogodbu“, izjavio je u julu za N1 procenitelj nekretnina Milić Đoković, komentarišući drugi po redu oglas o prodaji poslovnog dela Geneks kule, poznate kao Zapadne kapije Beograda. Tada je ova imovina Generaleksporta bila nuđena na prodaju za 1,46 milijardi dinara.
Do trećeg kruga se došlo, ali će prodaja ići kroz javnu licitaciju.

Prethodno, kada je u aprilu oglasila prvu prodaju, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika za poslovni deo Geneks kule tražila je 2,09 milijardi dinara.

Novi, danas objavljeni oglas stečajnog upravnika, precizira i novu cenu – od 834.682.073 dinara.

Na prodaju se nudi poslovni deo Geneks kule, koja se sastoji od 28 posebnih delova površine 14.943 kvadrata, zatim poslovni prostor od 27. do 37. sprata površine 1.450,39 kvadrata, kao i poslovni i garažni prostori površine u osnovi 9.023 kvadrata i deset garaža od 6.445 kvadrata.

Zainteresovani kupci treba da se prijave najkasnije do 1. februara 2023, do 15 časova.

Neophodno je da prethodno uplate depozit u iznosu početne cene – 834.682.073 dinara, ili da lično polože „neopozivu prvoklasnu bankarsku garanciju“ najkasnije do 30. januara.

Može i država da kupi

Stečajni upravnik, prvi put otkako je prošli put počela prodaja Geneks kule, u oglas stavlja i napomenu da je reč o – spomeniku kulture, što znači da država ima pravo preče kupovine.

Stambeno-poslovni centar Geneks proglašen je za spomenik kulture u novembru 2021. godine, podseća se u oglasu stečajnog upravnika.

„U slučaju da Republika Srbija kao imalac prava preče kupovine u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu iskoristi to pravo i prihvati postignutu cenu na javnom nadmetanju, kupoprodajni ugovor će u tom slučaju biti zaključen sa Republikom Srbijom, a depoziti vraćeni učesnicima javnog nadmetanja. U slučaju da na javnom nadmetanju pobedi kupac koji je depozit obezbedio bankarskom garancijom, mora da uplati iznos depozita na račun stečajnog dužnika u roku od dva radna dana od dana izjašnjavanja ustanove zaštite, a pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora, nakon čega će mu biti vraćena garancija“, navodi se u oglasu.

Podsetimo, ovo ne bi bilo prvi put da država otkupljuje imovinu iz stečaja.

Najpoznatiji je slučaj iz 2013. godine, kada je država kupila hotel Jugobanke u stečaju za 2,1 milion evra, i potom ga prodala firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po ceni nižoj za čak 600.000 evra.

Naime, kako je pisao Danas, Direkcija za imovinu otkupila je hotel, po dogovoru sa suvlasnicima (Jugobanka u stečaju, Alfa, NLB banka, Jugobanka iz Kosovske Mitrovice i firma Kop star) za 2,1 milion evra, čime je on prešao u državnu svojinu. Odmah potom, Direkcija ga je prodala, na osnovu zaključka Vlade od 15. jula 2013. firmi iz UAE, Properti investment LLC za 1,5 miliona evra. Iz Vlade je, navodi Danas, tada potvrđeno da je kupac lično princ Bin Zajed.

Izvor: N1

Tags
Back to top button