U Nemačkoj se očekuje nastavak talasa bankrotstva kompanija – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

U Nemačkoj se očekuje nastavak talasa bankrotstva kompanija

Nemački sudovi registrovali su 10.643 zahteva za stečaj od januara do septembra, a zbog krize stručnjaci ipak očekuju nastavak talasa bankrota. Sudovi potraživanja poverilaca procenjuju na oko 10,8 milijardi evra. U isto vreme prošle godine bila su znatno veća, oko 45,5 milijardi evra, jer je bilo više krupnih slučajeva, a najviše u sektorima građevinarstva i trgovini.

U Nemačkoj je u novembru ponovo bilo više firmi u bankrotu – prijavljen je plus od 1,2 odsto stečajeva u odnosu na oktobar, saopštio je Savezni zavod za statistiku. U oktobru je broj kompanija u bankrotu skočio za 18,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, ali statističari ističu da zahtevi za stečaj u statistiku često ulaze sa višemesečnim zakašnjenjem.

U prvih devet meseci ove godine bankroti potrošača su naglo pali za skoro petinu, odnosno 18,6 odsto. Ovde, međutim, ogromnu ulogu igra promena zakona iz oktobra 2020. koja je omogućila otpis preostalog duga posle tri umesto šest godina. Da bi  sprečila talas bankrota kao posledicu pandemije, država je privremeno suspendovala obavezu podnošenja zahteva za stečaj u slučaju prezaduženosti ili nelikvidnosti.

 

Tags
Back to top button