IEA: Tražnja ruske nafte iznenađujuće snažna, izvoz porastao – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

IEA: Tražnja ruske nafte iznenađujuće snažna, izvoz porastao

Ruski izvoz nafte je porastao u novembru uoči ograničenja cena od 5. decembra koje su nametnule G7 EU i Australija da bi umanjile prihode Moskve, navela je IEA.

Silazni trend svetskih cena nafte i veći popusti na rusku naftu uticali su na pad prihoda Moskve za 700 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Agencija sa sedištem u Parizu je navela da i dalje procenjuje da će ograničenje cena smanjiti rusku proizvodnju nafte za 1,4 miliona barela dnevno (bpd) sledeće godine, prenosi Rojters.

“Mada su niže cene nafte dobrodošlo olakšanje za potrošače koji su suočeni sa rastućom inflacijom, potpuni uticaj embarga na rusku naftu i na isporuke derivata tek ostaje da se vidi“, dodaje IEA. Globalni ekonomski izazovi i zabrinutost oko potražnje u Kini, najvećem uvozniku nafte, pomogli su da se veći deo ovogodišnjeg rasta cena nafte neutrališe, ali IEA kaže da je potražnja u nekim regionima iznenađujuće snažna.

Kina, Indija i Bliski istok nadoknadili su deo smanjenja kupovina nafte u Evropi i drugim zemljama u istočnoj Aziji, napominje se u izveštaju agencije za energetiku.

Ova konstatacija je navela IEA da poveća svoju procenu rasta potražnje za naftom za ovu godinu za 140.000 barela dnevno (bpd) na 2,3 miliona bpd i za 100.000 barela dnevno na 1,7 miliona bpd za sledeću godinu.

Prema mišljenju IEA, budući da predstoje zimski meseci i da se približavamo napregnutijem balansu između ponude i potražnje na tržištu nafte u drugom kvartalu 2023, ne može se isključiti još jedan rast cena “crnog zlata“.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button