NBS povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto

Narodna banka Srbije danas je povećala referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena na četiri odsto. Istovremeno je povećana i stopa na depozitne olakšice na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet odsto.

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije u uslovima nastavljenih, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, izvršni odbor NBS je odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu i time nastavi pooštravanje monetarnih uslova.

„Donošenjem ovakve odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora sa strane ponude na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, NBS nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja“, navodi se u saopštenju NBS.

Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno sedmo uzastopno povećanje.

Referentna kamatna stopa je od aprila ove godine povećana za ukupno tri odsto.

Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, NBS cenovnoj stabilnosti u srednjem roku doprinosi i „održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje prenošenja rasta uvoznih cena na domaće cene“.

U narednom periodu NBS očekuje da je vrhunac međugodišnje inflacije najverovatnije dostignut u septembru i da bi krajem godine ona trebalo da bude na nižem nivou od trenutnog.

Nastavak opadanja inflacije NBS očekuje i u narednoj godini, a ocenjuje da će inflacija vratiti u granice cilja (tri plus minus 1,5 odsto) do kraja perioda projekcije.

„U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

U kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineće i donete ekonomske mere Vlade kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu“, napominje NBS.

NBS procenjuje i da će se privredni rast u ovoj godini kretati između 3,5 i 4,5 odsto nakon što je u prvoj polovini godine ostvaren rast od 4,1 odsto, ipak upozoravajući na rizike na dole.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u avgustu iznosila 13,2 odsto, od čega je sa oko 70 odsto doprinos rasta cena hrane i energenata.

Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije (ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta) koja je u avgustu iznosila 7,9 odsto međugodišnje.

„Nižem nivou bazne inflacije nastavlja da doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i usidrena srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, koja se kreću u granicama cilja“, navode u NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button