Ćulibrk: Vučić moli Evropsku banku da zaustavi jačanje dolara, a zadužuje nas u toj valuti – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ćulibrk: Vučić moli Evropsku banku da zaustavi jačanje dolara, a zadužuje nas u toj valuti

Dug Srbije porastao je za više od 68 milijardi dinara samo po osnovu jačanja dolara, rekao je glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

“Predsednik Aleksandar Vučić apeluje na Evropsku centralnu banku da zaustavi jačanje dolara, a pre samo tri nedelje se hvalio kako je omogućio Srbiji novu pozajmicu od svog prijatelja, šeika bin Zajeda, i to – u dolarima”, kaže Ćulibrk za N1.

“I bez milijarde iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, učešće dolara u ukupnom dugu Srbije je oko 12 odsto, na osnovu čega je dug Srbije porastao za više od 68 milijardi dinara samo po osnovu jačanja dolara. Dodatni problem je što naftu, gas i sve energente plaćamo u dolarima”, rekao je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, privredni rast Srbije će po svoj prilici ove godine iznositi između 3 i 3,5 odsto, što teško da će omogućiti povećanje životnog standarda.

Dodaje da je zemlja suočena sa ubrzanjem rasta cena, dok ispada kao da su cene koje država kontroliše porasle više od onih koje ne kontroliše.

Kako kaže, država je ograničila cenu hleba Sava na 53 dinara, pa ga sad nema nigde, dok pogačica košta 70 dinara.

Govoreći o tome što je u sredu oboren rekord u dužini formiranja izvršne vlasti, jer je 185 dana prošlo od izbora, kaže da će mandatarka Ana Brnabić oboriti još jedan rekord.

“Biće premijerka sa najdužim stažom, a ne znam da li je i jednu odluku donela. Svi čekaju da predsednik obezbedi gorivo, hranu, zaustavi jačanje dolara, umesto da vlada radi svoj posao”, naveo je.

Izvor: N1

Tags
Back to top button