Budžet Srbije na kraju septembra u plusu 49,9 milijardi dinara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Budžet Srbije na kraju septembra u plusu 49,9 milijardi dinara

Suficit budžeta Republike Srbije iznosio je na kraju septembra 2019. godine 49,9 milijardi dinara. Prihodi su naplaćeni u iznosu od 929,2 milijarde dinara, dok su rashodi izvršeni u iznosu od 879,3 milijardio, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva finansija, prenosi Blic.

Samo u septembru ostvaren je suficit budžeta od 3,2 milijarde dinara.

U navedenom mesecu je naplaćena 101 milijarda dinara prihoda, od čega se na poreske prihode odnosi 85,7 milijardi. Uobičajeno, najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 43,1 milijarda dinara i akciza u iznosu od 25,6 milijardi.

Neporeski prihodi naplaćeni su u iznosu od 14,5 milijardi dinara. Priliv donacija iznosio je 0,8 milijardi dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 97,7 milijardi dinara, pri čemu su rashodi za zaposlene, u septembru, iznosili 23,2 milijarde, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i SOVO 15,8 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar – septembar, zabeležen je fiskalni suficit u iznosu od 35,1 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 131,9 milijardi.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period planiran je fiskalni deficit u iznosu od 7,5 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 42,6 milijardi dinara, navodi se na zvaničnoj internet stranici Ministarstva finansija.

 

Tags
Back to top button