Masku ponovo tvit može doći glave – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Masku ponovo tvit može doći glave

Američka Komisija za trgovinu vrednostima zatražila je od suda da proglasi Ilona Maska krivim za nepoštovanje zbog kršenja uslova sporazuma.

Problemi su ponovo iskrsli zbog Maskove objave na Tviteru. Mask je zbog “tvitova” već platio oko 10 miliona dolara kazne i smenjen je sa čela kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla, čiji je jedan od osnivača.

Podsetimo, Komisija prati bilo kakve javne nastupe direktora i vlasnika kompanija koji bi mogli da utiču na američku berzu, odnosno kažnjava izjave koje bi mogle da pogrešno navode ulagače, piše Poslovni dnevnik.

Poslednja od spornih Makovih objava tiče se očekivane proizvodnje električnih automobila ove godine. On je naveo da će kompanija ove godine napraviti oko 500.000 vozila, a nakon četiri sata je počeo da objašnjava svoj tvit. Naime, rekao je kako je nameravao da kaže da bi godišnja proizvodnja na kraju 2019. mogla biti oko 500.000 vozila. Potom je naveo da se ukupne isporuke za ovu godinu i dalje procenjuju na 400.000.

“Mask nije tražio niti dobio odobrenje pre objavljaivanja ovog tvita, koji je bio netačan i distribuiran do više od 24 miliona ljudi”, napisala je Komisija tražeći sankcije za njega. Inače odobrenje objava deo je prethodne nagodbe Maka i Komisije.

Deonice Tesle pale su pet odsto nakon što je Komisija tražila od sudije da Maska proglasi krivim.

Tags
Back to top button