Julska inflacija u EU 9,8 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Julska inflacija u EU 9,8 odsto

Rast inflacije u Evropskoj uniji dostigao je u julu ove godine 9,8 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 9,6 procenata u junu, objavio je danas Evropski zavod za statistiku, Evrostat.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene u EU su u julu porasle za 0,2 procenta.

Prema podacima Evrostata, međugodišnja inflacija u evrozoni ubrzala se sa junskog nivoa od 8,6 odsto na 8,9 odsto u julu, što je njen najviši nivo od uvođenja evra 1999. godine.

Visoku stopu rasta u 19-članom bloku, od 5,1 odsto na godišnjem nivou, zabeležila je u julu i bazna inflacija iz koje su izuzete promenljive komponente, kao što cene energije i hrane, prenosi Tanjug.

Cene u sektoru usluga, koji učestvuje više od dve trećine u bruto domaćem proizvodu evrozone, porasle su u julu za 3,7 odsto međugodišnje, a industrijska roba je bila za 4,5 procenata skuplja nego 12 meseci ranije.

Najviše godišnje stope inflacije među zemljama članicama EU zabeležene su prošlog meseca u Estoniji (23,2 odsto), Letoniji (21,3) i Litvaniji (20,9), a najniže u Francuskoj i na Malti (obe po 6,8), kao i u Finskoj (8,0 odsto), prenosi Politika.

U odnosu na jun, međugodišnja inflacija je pala u šest država EU, u tri je ostala stabilna, dok je u 18 zemalja porasla.

Tags
Back to top button