NBS: Relativna stabilnost deviznog kursa nije fiksni kurs – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NBS: Relativna stabilnost deviznog kursa nije fiksni kurs

Narodna banka Srbije odbacila je danas kao neistinite i neutemelje izjave pojedinih ekonomista da se u Srbiji sprovodi de fakto fiksni kurs, upozorivši da takve izjave mogu biti opasne u smislu formiranja nerealnih očekivanja javnosti.

Relativna stabilnost kursa dinara prema evru jeste odlika Narodne banke Srbije u protekloj deceniji. Međutim, ona nikako ne znači fiksiranje kursa koje podrazumeva da se održava stalno ista vrednost lokalne valute za neku odabranu stranu valutu, kakav je slučaj u zemljama koje primenjuju valutni odbor kao režim deviznog kursa, navodi se u saopštenju NBS.

„Po ko zna koji put ukazujemo da je praksa, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama u razvoju, koje se suočavaju sa podignutim stepenom vezanosti novčanih tokova za repernu stranu valutu (dolarizovanosti, odnosno evroizovanosti domaće ekonomije) pokazala da je relativna stabilnost lokalne valute ključ finansijske i ekonomske stabilnosti zemlje i da povećana volatilnost deviznog kursa, kao automatskog stabilizatora platnobilansnih kretanja u takvom ambijentu nema svoje uporište”, ističe centralna banka.

NBS predočava da smo u prošlosti imali prilike da vidimo da su, kada se politika fluktuacija sprovodila pre 2012. godine, mnogi ekonomski parametri zemlje pogoršani i da je bilo potrebno vreme da se stabilnost ponovo uspostavi, a zatim i održi.

„Relativna stabilnost dinara prema evru predstavlja nominalno sidro stabilnosti inflacije, kako u proteklom periodu od osam godina (od jeseni 2013. sve do druge polovine 2021. godine), tako i tokom aktuelnog perioda globalno povećane inflacije, jer sprečava njen intenzivniji i rasporostranjeniji rast i time ima koristi za čitavu domaću ekonomiju (a svedoci smo da su i države regiona u ambijentu pojačanih inflatornih pritisaka posegle za očuvanjem stabilnost na sopstvenim deviznim tržištima)”, dodaje se dalje.

Dodatno, relativna stabilnost dinara prema evru omogućila je i rešavanje brojnih nasleđenih problema, jer je otvorila prostor kako za sprovođenje uspešne fiskalne konsolidacije, tako i za rešavanje pitanja problematičnih kredita koji su, opterećujući banke, znatno usporavali kreditnu aktivnost i privredni rast, konstatuje NBS

„Na sve to, izvesnost poslovanja domaće privrede, smanjenje opterećenosti kursnim razlikama, omogućavanje povoljnijih uslova finansiranja, vraćanje poverenja u štednju u domaćoj valuti i posledičan rast dinarizacije domaćeg finansijskog sistema rezultat su na koji smo ponosni”, poručuje centralna banka.

Međutim, kao navodi, jednako je važno napomenuti, da iako NBS neće odustati od svog smera očuvanja relativne stabilnosti, ona ne primenjuje režim fiksnog deviznog kursa.

Za razliku od tog režima koji podrazumeva svakodnevne intervencije centralne monetarne vlasti kako bi se vrednost valute održala na unapred određenom nivou, u Srbiji to nije slučaj. Režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa, koji omogućava njegovu relativnu stabilnost, pa i u periodima pojačane neizvesnosti njegovu izraženiju stabilnost (ne i fiksiranost na određenom nivou), daje i fleksibilnost da se, ukoliko takvi periodi naiđu, izvrši blago prilagođavanje vrednosti lokalne valute prema repernoj stranoj valuti, a bez promene režima deviznog kursa.

Takođe, rizik od spekulativnih napada na valutu, pre svega velikih stranih investitora, u aktuelnom režimu deviznog kursa značajno je manji nego u ambijentu fiksnog deviznog kursa i otvorenosti kako za strane direktne, tako i portfolio investicije, što Srbija jeste, navodi NBS.

„Konačno, želimo da podvučemo još jednom netačnost izjava poput onih koje aludiraju na to da je Srbija relativnom stabilnošću kursa (što nazivaju de fakto fiksnim kursom) uvezla stabilnost inflacije iz Evrope, a sada nažalost uvozi baš zbog te stabilnosti i visoku inflaciju iz evrozone. Upravo stabilnost kursa u aktuelnom ambijentu pojačanih globalnih pritisaka koristi domaćoj ekonomiji da onda kada ceo svet uvozi visoku inflaciju, ona u Srbiji ne bude još viša: Sada se ne suočavamo sa efektom koji je postojao pre 2012. a kada su na uvoznu inflaciju, koja je bila niža od sadašnje, upravo visoke oscilacije kursa činile da domaća inflacija bude znatno viša nego u zemljama evrozone i zemljama okruženja”, piše u saopštenju Narodne banke Srbije.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button