Plaćanje karticama u inostranstvu: Kako da uštedite – Bankar.rs
BANKEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Plaćanje karticama u inostranstvu: Kako da uštedite

Građani na letovanjima sve češće koriste platne kartice kada idu u inostranstvo. Činjenica je da su praktičnije i jednostavnije za upotrebu, ali treba znati i nekoliko ključnih pravila za njihovo korišćenje.

Mnoge banke koje posluju u Srbiji prisutne su i na stranim tržištima, te bi prvi korak, pre polaska na put, trebalo da bude da proverite da li je vaša matična banka prisutna i tamo gde idete na odmor. Ukoliko jeste, preporuka je da gotovinu podižete isključivo sa bankomata svoje banke, jer je velika verovatnoća da vam provizija neće biti naplaćena.

Ključno pitanje su svakako provizije, odnosno koliko košta podizanje novca sa bankomata, a koliko plaćanje karticama u radnjama.

Provizije za podizanje novca sa bankomata, inače, zavise od kartice koju koristite, i od banke do banke, i s tim u vezi kreću se od 1 do 3 odsto. Često umesto provizije postoje i fiksne naknade koje iznose od od 3-5 evra po transakciji ukoliko podižete manji iznos. Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od 3-5 odsto, odnosno, od 3-5 evra po transakciji. Treba reći i da ovaj iznos varira od banke do banke.

Koristan savet može da bude i da pre nego što podignete novac sa bankomata, dobro razmislite koliko vam je novca potrebno do kraja letovanja, jer ako se provizija plaća po transkaciji, onda će vas svako podizanje novca koštati.

Na primer, ako podižete 5 puta po 20 evra i ako je provizija 2 evra po transkaciji, platićete ukupno 10evra za sve transkacije, dok ćete platiti samo 2 evra provizije ukoliko odjednom podignete 100 evra, navode u jednoj banci.

Plaćanje karticom u radnji

Danas gotovo da nema trgovca u inostranstvu kome proizvod ne možete direktno platiti karticom. U slučaju plaćanja važno je proveriti da li vam je kartica vezana za dinarski ili devizni račun jer od toga zavisi i trošak plaćanja.

Ako je kartica vezana za dinarski račun, postoje troškovi konverzije valute. Oni se razlikuju od banke do banke i u proseku iznose jedan do dva odsto od transakcije. U ovom slučaju banka će prilikom transkacije prvo izvršiti konverziju valuta, a onda rezervisati sredstva na vašem računu u odgovarajućoj dinarskoj protivvrednosti.

S druge strane, ako imate devizni račun u istoj valuti povezan sa vašom platnom karticom, takvih troškova neće biti. Ukoliko vršite plaćanje u valuti koja je različita u odnosu na valutu na vašem deviznom računu, banka će u tom slučaju vršiti konverziju i ponovo ćete imati proviziju.

Na primer, ako plaćate u dolarima sa deviznog računa u evrima, banka će prvo vršiti konverziju dolara u dinare, pa dinare u evre, ato recimo na 20 evra može koštati i do dva evra.

Zato se uvek se preporučuje da plaćanje karticom izvršite u valuti zemlje u kojoj obavljate transakciju – dakle, ukoliko vam bankomat ili prodavac ponude konverziju valute u originalnu (na primer, u dinare), odbijte jer je to za vas nepovoljnija opcija.

Šta ako izgubite karticu

Ukoliko se desi da vam u inostranstvu kartica bude ukradena, ili je izgubite, odmah bi trebalo da pozovete svoju banku i prijavite gubitak, kako bi kartica bila blokirana, a sve neželjene transakcije sprečene.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button