Pozajmice za likvidnost i obrtna sredstva mogu biti i milion evra – Bankar.rs
BANKENBSSLIDERSVE VESTI

Pozajmice za likvidnost i obrtna sredstva mogu biti i milion evra

U kakvoj su situaciji mnoga preduzeća u Srbiji, posebno ona koja se bave energetikom, prerađivačkom industrijom i nekretninama, govori podatak da su firme iz tih delatnosti u prvom tromesečju 2022. godine najviše koristile kredite za likvidnost i obrtna sredstva.

Iz NBS kažu da su krediti privredi imali neuobičajeno visoku realizaciju za prvo tromesečje od 64,1 milijardi dinara. Krediti za likvidnost i obrtna sredstva su najzastupljenija vrsta pozajmica privredi sa skoro 50 odsto učešća.

Iz Udruženja banaka Srbije (UBS) u razgovoru za Biznis.rs kažu da se krediti za obrtna sredstva koriste za finansiranje likvidnosti i tekućih obaveza koje nastaju u redovnim poslovnim aktivnostima preduzeća – za finansiranje sirovina, obaveza prema dobavljačima, dopunu zaliha, finansiranje izvoza i izmirenje različitih vrsta potraživanja, za nabavku materijala, goriva, gotovih proizvoda i robe. Bitno je napomenuti da se ovom vrstom kredita mogu refinansirati i obaveze kod drugih banaka.

Za ovu vrstu pozajmica mogu podneti zahtev sva pravna lica, bez obzira na veličinu.

“Kredite za obrtna sredstva mogu dobiti sve firme, kao i preduzetnici koji obavljaju delatnost. Svaka banka shodno svojoj poslovnoj politici propisuje uslove za odobravanje ove vrste kredita, a neki od uslova mogu biti uredna kreditna i poslovna istorija, određena dužina poslovanja, iznos godišnjeg poslovnog prihoda, iskazana neto dobit u završnim računima… Ovi uslovi razlikuju se od banke do banke, pa je savet da se svaka firma upozna sa ponudama različitih banaka kako bi se na osnovu dobijenih informacija mogla opredeliti za onu koja nudi uslove koji odgovaraju njenim potrebama”, objašnjavaju iz UBS.

Kada je reč o minimalnim iznosima kredita za likvidnost i obrtna sredstva, oni se kreću između 1.000 i 2.000 evra, dok maksimalan iznos koji se može naći u ponudama naših banaka ide do čak milion evra, pri čemu za konkretnog korisnika maksimalni iznos određuje njegova kreditna sposobnost.

Takođe, kamatne stope za ovu vrstu pozajmice firmama zavisiće od nekoliko faktora i mogu biti fiksne ili promenljive.

“Kamate na kredite za obrtna sredstva definisane su poslovnom politikom svake banke. Visina kamatne stope zavisi od valute indeksacije, veličine preduzeća, visine godišnjih prihoda i kreditne sposobnosti korisnika, roka otplate, iznosa, stepena rizičnosti, ponuđenih instrumenata obezbeđenja i slično”, kažu iz UBS.

Prema podacima Narodne banke Srbije u prvom kvartalu ove godine prosečna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite za obrtna sredstva iznosila je 3,6 odsto, dok je prosečna ponderisana kamata na novoodobrene kredite za likvidnost i obrtna sredstva u evrima i evroindeksirane pozajmice iznosila 2,3 odsto.

Preduzećima su takođe na raspolaganju i krediti za trajna obrtna sredstva koje obezbeđuje Fond za razvoj Republike Srbije.

Uslovi za dobijanje ovih kredita za mikro, mala, srednja i velika pravna lica su isti, odnosno odobravaju se sa rokom otplate do četiri godine u okviru koga je grejs period do šest meseci. Kamatna stopa je jedan odsto na godišnjem nivou ukoliko je sredstvo obezbeđenja garancija poslovne banke, a u ostalim slučajevima 1,8 procenata na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule. Visina kredita i rok određuju se u odnosu na bonitet privrednog subjekta i instrumente obezbeđenja.

Kada jer reč o preduzetnicima, krediti za trajna obrtna sredstva se odobravaju sa rokom otplate do četiri godine u okviru kojeg je grejs period do šest meseci. Visina kamatne stope, obračun i naplata kredita se vrši kao i za mikro, mala, srednja i velika pravna lica.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button