Stotine programera iz Rusije stižu u najveću nemačku banku – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Stotine programera iz Rusije stižu u najveću nemačku banku

Najveća nemačka banka Dojče banka (Deutsche Bank), dovešće u Berlin stotine programera iz svog tehnološkog centra u Rusiji i ističe da prestanak rada tog centra neće ugroziti njeno poslovanje.

Banka je svim svojim zaposlenima u tehnološkom centru u Rusiji, a ima ih oko 1.500 u Sankt Peterburgu i Moskvi, ponudila posao u Nemačkoj, objavio je dnevnik Handelsblat, pozivajući se na izvore iz banke.

Do sada se, kažu, već prijavio osrednji trocifreni broj zaposlenih. Banka nije želela da komentariše pisanje lista.

Najveća nemačka banka je sredinom marta saopštila da operativne rizike eventualnog zatvaranja centra u Rusiji smatra „veoma ograničenim.“

„U pitanju je samo jedan od nekoliko tehnoloških centara širom sveta. Prestanak rada zato nije nikakv poseban rizik za globalno poslovanje,“ saopštila je banka, koja slične IT centre ima i u Bukureštu, SAD i Indiji.

Ipak, u izveštaju za prvi kvartal banka, koja se kotira na nemačkom berzanskom indeksu Dax, bila je malo opreznija.

„Imamo rizik da se naše mogućnosti korišćenja tih tehnoloških resursa smanje ili nestanu, na primer zbog zapadnih sankcija, državnih mera u Rusiji ili zbog mera menadžmenta,“ navela je banka.

Preseljenjem osoblja, Deutsche bank smanjuje rizik da ostane bez stručnjaka ako zbog napetosti između Zapada i Rusije ne bude mogla dalje da upravlja centrom u Rusiji, ocenio je Handelsblat.

Izvor: Bonitet

Tags
Back to top button