Kako je Alibaba ni kriva ni dužna izgubila 26 milijardi dolara za nekoliko minuta? – Bankar.rs
BERZAUncategorized

Kako je Alibaba ni kriva ni dužna izgubila 26 milijardi dolara za nekoliko minuta?

Kinez koji se preziva Ma, baš kao i suosnivač Alibabe, priveden je, a čuvena kompanija je zbog toga izgubila 26 milijardi dolara na berzi.

Ništa vam nije jasno? Idemo dalje.

Džek Ma je saznao “cenu svoje slobode”, a ona iznosi upravo toliko. Kineski gigant e-trgovine, čiji je Ma suosnivač, pre nekoliko nedelja se suočio sa padom cena akcija u Hongkongu, za čak 9,4 odsto, nakon što su kineski državni mediji izvestili da je pojedinac – prezimena Ma – priveden u Hangžouu (gde je sedište Alibabe) zbog nacionalne sigurnosti.

Kako piše CNN, prema kineskoj državnoj televiziji CCTV, osumnjičeni je 25. aprila stavljen pod “obavezne mere” zbog sumnje da je “sarađivao sa stranim protivkineskim neprijateljskim snagama”, kako bi podsticao “na političko otpadništvo” i “subverziju državne vlasti”.

Dokument od samo jedne rečenice, koji su i drugi državni mediji u Kini brzo preneli, pokrenuo je buru u Hongkongu, izbrisavši otprilike 26 milijardi dolara Alibabine tržišne vrednosti, i to u roku od nekoliko minuta.

Hu Xijin, bivši glavni urednik državnog nacionalističkog tabloida Global Times, požurio je da objasni kako je izveštaj obmanjujuć jer ime osumnjičenog ima tri znaka.

Naime, kinesko ime Džeka Maa, Ma Yun, ima samo dva znaka. CCTV je kasnije ažurirao svoj izvorni izveštaj, a kako bi dodatno otklonio zabrinutost Global Times je naveo kako je muškarac rođen 1985. u Venžouu, dok je Džek Ma rođen 1964. u Hangžouu.

Takođe, naveli su da je optuženi Ma radio kao direktor istraživanja i razvoja hardvera u IT kompaniji.

Na sreću kompanije, nakon pojašnjenja – povratili su većinu gubitaka, do kraja radnog dana. Ipak, ovakva tržišna reakcija dodatno pokazuje koliko su ulagači u kineski tehnološki sektor postali uplašeni i oprezni.

(Telegraf Biznis)

Tags
Back to top button