Globalna ekonomija će dostići 100 biliona dolara u 2022. godini – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Globalna ekonomija će dostići 100 biliona dolara u 2022. godini

Svetska ekonomija bi trebalo 2022. godine da premaši vrednost od 100 biliona dolara prvi put ikada, dve godine ranije nego što se ranije predviđalo, procenjuje Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Kontinuirani oporavak od pandemije podstaći će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada kreatorima ekonomske politike može da bude teže da spreče vraćanje nacionalnih privreda u recesiju ukoliko visoke stope inflacije potraju, saopštio je londonski istraživački centar, prenosi Bloomberg.

„Pre godinu dana smo se nadali da će ekonomski efekti pandemije nestati relativno brzo. I u neku ruku jesu. Sada očekujemo da će svetski BDP u dolarima u 2022. godini biti veći nego što je bio pre pandemije i da će prvi put dostići preko 100 biliona dolara. Prošle godine smo predviđali da će taj nivo biti dostignut tek 2024. godine“, navodi CEBR u istraživanju „Svetska ekonomska liga 2022“.

Istraživanje obuhvata ekonomske prognoze za 191 zemlju do 2036. godine.

Analitičari kažu da, uprkos pojavi omikron soja virusa Covid-19 na kraju godine, „znatno bolji imunitet u mnogim zemljama omogućava primenu blažih mera ograničenja, i da veća ekonomska prilagodljivost znači da obnovljena ograničenja zadaju manji udarac nego ranije“.

CEBR navodi da će inflacija biti pitanje broj jedan koje treba rešavati u narednim godinama.

„Važno pitanje tokom 2020-ih biće kako će se svetske ekonomije nositi sa inflacijom koja je, primera radi, sada dostigla 6,8 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama. Nadamo se da će relativno skromno prilagođavanje mera staviti pod kontrolu netranzitorne elemente. Ako ne, onda će svet morati da se pripremi za recesiju 2023. ili 2024. godine“, izjavio je zamenik predsednika CEBR, Daglas Makvilijams (Douglas McWilliams).

Prognoza ovog istraživačkog centra je u skladu sa procenama Međunarodnog monetarnog fonda, koji takođe predviđa da će globalni BDP meren u dolarima i po tekućim cenama preći 100 biliona dolara 2022. godine.

U svom godišnjem pregledu „Svetska ekonomska liga“, CEBR takođe procenjuje da će vrednost BDP Kine prestići SAD 2030. godine, zapravo dve godine kasnije nego što se predviđalo pre godinu dana.

Dalje prognozira da će se Indija sledeće godine vratiti na šesto mesto i prestići Francusku, te da će 2031. godine postati treća najveća ekonomija, godinu dana kasnije u odnosu na prethodno predviđanje.

Privreda Velike Britanija je na putu da bude veća od Francuske za 16 odsto do 2036. godine, uprkos Brexitu, dok će Nemačka prestići japansku ekonomiju 2033. godine, navodi se u istraživanju. Rusija će po vrednosti BDP ući u prvih 10 ekonomija sveta do 2036. godine, smatra CEBR.

U studiji se takođe ocenjuje da će klimatske promene uticati na smanjenje privatne potrošnje za dva biliona dolara godišnje u proseku do 2036. godine, jer će kompanije rashode za investicije u proizvodnju preusmeriti u dekarbonizaciju.

Biznis.rs

Tags
Back to top button