Godišnjica osnivanja MMF-a – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Godišnjica osnivanja MMF-a

Pre tačno 76 godina, 27. decembra 1945. usvojen je statut o osnivanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija bila je jedna od zemalja učesnica Bretonvudske konferencije (1944. godine) i osnivača MMF i Svetske banke.

Odlukom Odbora izvršnih direktora MMF od 14. decembra 1992. godine, konstatovano je da je SFRJ prestala da postoji, čime je prestalo i njeno članstvo u ovoj organizaciji, a istovremeno su utvrđeni uslovi pod kojima zemlje sukcesori mogu da naslede članstvo SFRJ u MMF-u.

Od aktive i pasive SFRJ u MMF-u, SR Jugoslaviji je pripalo 36,52 odsto, navodi Narodna banka Srbije.

Odbor izvršnih direktora MMF je 20. decembra 2000. godine doneo odluku, sa retroaktivnim dejstvom od 14. decembra 1992. godine, da je SR Jugoslavija ispunila uslove za članstvo u toj instituciji. Nakon osamostaljivanja Republike Crne Gore, Republika Srbija je nasledila međunarodno-pravni subjektivitet državne zajednice Srbija i Crna Gora i nastavila njeno članstvo u međunarodnim finansijskim organizacijama.

MMF je 21. jula 2006. godine potvrdio kontinuitet Republike Srbije u odnosu na državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, kao i da Republika Srbija nastavlja članstvo s postojećom kvotom od 467,7 miliona dolara specijalnih prava vučenja i svim pravima i obavezama koje proističu iz tog članstva.

Guverner Narodne banke Srbije obavlja funkciju guvernera Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a viceguverner Narodne banke Srbije funkciju zamenika guvernera Republike Srbije u MMF.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je u oktobru da je Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenio da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija Covid-19 zbog čega će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021. godini biti 6,5 odsto.

MMF je organizacija 189 zemalja, koja radi na podsticanju globalne monetarne saradnje, osiguravanju finansijske stabilnosti, olakšava međunarodnu trgovinu, promoviše visoku zaposlenost i održivi ekonomski rast i smanjuje siromaštvo širom sveta.

Biznis.rs

Tags
Back to top button