Centralna banka Rusije najavila početak transakcija sa digitalnom rubljom – Bankar.rs
BANKEFOREXSVE VESTI

Centralna banka Rusije najavila početak transakcija sa digitalnom rubljom

Centralna banka Rusije u januaru naredne godine počinje pilot projekat transakcija sa digitalnom rubljom, saopštila je prva zamenica guvernera ruske centralne banke Olga Skorobogatova.

„Prototip platforme digitalne rublje je gotov. Odmah nakon praznika, u januaru, počinjemo sa pilot projektom prve faze sa 12 banaka“, rekla je Skorobogatova.

U okviru prve faze biće uključene kreditne organizacije i realizovane S2S-operacije, prenosi Tanjug.

Druga faza testiranja ima u vidu povezivanje Federalnog trezora i implementaciju funkcionalnosti „smart“ ugovora, kao i transakcije potrošača sa biznisom (S2V), biznisa sa biznisom (B2B) i biznisa sa državom (B2G).

Centralna banka Rusije zatim namerava da uključi i finansijske posrednike i finansijsku infrastrukturu – berze, brokere, osiguravajuće kompanije i druge, kao i da implementira online režim i obezbedi razmenu digitalne rublje za stranu valutu.

„Ranije je saopšteno da će, u skladu sa projektom osnovne digitalizacije finansijskog tržišta Rusije za period do 2024. godine, razvoj platforme digitalne rublje biti postepen, sa postepenim širenjem kruga učesnika i vrsta operacija“, saopštila je centralna banka Rusije.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button