Glavne kriptovalute u svetu – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Glavne kriptovalute u svetu

Tržište kriptovaluta iz godine u godinu sve više biva zatrpano različitim vrstama kriptovaluta, što stvara veliku konkurenciju onima koje su prisutne još od početka njihovog razvoja.

Kako pojedini proračuni pokazuju, trenutno je u svetu preko 8.000 različitih vrsta kriptovaluta, tačnije između 8.000 i 10.000, a samo u ovoj godini pojavilo se nekoliko desetina njih. S obzirom da je sve veći broj korisnika kriptovaluta pojava novih sigurno će se tek nastaviti.

Vrste kriptovaluta

Neke od najpoznatijih i najkorišćenijih vrsta kriptovaluta trenutno jesu čuveni Bitcoin, zatim Ethereum, Dash, Litecoin, Tether, Bitcoin Cash, Binance i brojni drugi. Iako je razlika između njih uglavnom samo u vrednosti, konkurencija je velika. Među brojnim vrstama kriptovaluta izdvojićemo dve najpoznatije i najkorišćenije, te vas upoznati sa njihovim istorijatom, razvojem i vrednostima.

Bitcoin

Bitcoin je začetnik na tržištu kriptovaluta. Pojavio se, naizgled, ne tako davne 2009. godine, i od tada se mogu pratiti njegove oscilacije u vrednosti. Ono što je, ipak, neosporivo jeste to da, uprkos brojnim pomenama njegove vrednosti na berzanskom tržištu, Bitcoin ostaje lider u digitalnim valutama.

Bitcoin je vrsta digitalnog novca koja je prvobitno napravljen kao otvoreni softver. Od njegovog nastanka do danas, kada je skočio za 100 odsto, došlo je do velike promene u njegovoj vrednosti.

Na početku razvoja njegova vrednost iznosila je oko 0,30 dolara. Usled povećanja korisnika raste i njegova vrednost.

Ove godine njegova vrednost beleži možda i najveće oscilacije od začetka. Tako je od rekordnog pada na 30.000 sredinom godine, porastao za 100 posto. Zbog toga je porasla zainteresovanost za ulaganje, te se sve veći broj korisnika opredeljuje za ovaj vid zarade.

Ethereum

Ethereum, jedna od najpoznatijih kriptovaluta nakon Bitcoina, nastala je 2016. godine, kada je objavljenja njena prva verzija pod nazivom Frontier. Osam meseci nakon prve verzije, svetlost dana ugledala je i druga, stabilnija verzija, koja se zvala Homestead. Idejni tvorac ove kriptovalute bio je mladi programer Vitalik Buterin.

Nakon incidenta u maju 2016. godine kada je hakovana Decentralizovana autonomna organizacija (DEO) i ukradeno 50 miliona dolara Ethereuma, shvatili su da moraju mnogo više poraditi na zaštiti podataka i bezbednosti. Stoga, u julu iste te godine, dolazi do razdvajanja Ethereuma na dva “bloka”, odnosno mreže – Ethereum (ETH) i Ethereum Classic (ETC). Ubrzo nakon toga svako je nastavio “svojim putem”, te se Ethereum ogradio od svog nekadašnjeg “partnera” ETC-a.

Ova kriptovaluta dostiže tržišnu, odnosno berzansku vrednost godinu i sedam meseci nakon osnivanja. Ona je tada iznosila milijardu dolara.

U 2017. Godini Ethereum beleži skok, te premašuje cifru od 100 dolara, a kada su dobili i podršku Rusije, njegova vrednost dostiže 400 dolara. Krajem iste godine cena Ethereuma bila je 800 dolara, dok je u januaru 2018. dostigla vrednost od 1.418 dolara.

Njegova trenutna vrednost iznosi oko 4.202 dolara, a s obzirom da kriptovalute ove godine dostižu visoku vrednost, verovatno će Ethereum sve više vredeti.

Litecoin

Ova kriptovaluta na tržipštu se pojavila 2011. Godine. Jako je povoljna iz razloga što je potrebno manje vremena za kreiranje bloka, a uz to povećava gornju granicu kada je reč o kretanju novca.

Zbog ovakvih prednosti u svetu kriptovaluta nosi naziv “srebrna kriptovaluta”, nakon bitkoina koji bespogovorno drži visoko prvo mesto.

Karakteriše je visok nivo bezbednosti i efikasnosti, a bazirana je na blockchain tehnologiji.

“Rudarenje” ove kriptovalute moguće je i preko običnih računara, s tim da je u tom slučaju prihod odsta manji.

Dash

Dash je jedna od novijih kriptovaluta, nastala 2017. Ggdine. Uprkos tome što je dosta “mlada” u ovoj oblasti, beleži učestali rast i veliku popularnost.

Radi na principu decentralizacije i jako je autonoman.

Napisan je u C++ programu, a karakteriše je izrazita privatnost korisnika, kao i brzina transakcija.

Njegova trenutna vrednost iznosi oko 185 američkih dolara.

Tether

Ova kriptovaluta nastala je 2014. godine. Njegovo prvobitno ime bilo je RealCoin, dok je u novembru iste godine promenjen u Tether.

Vezan je za američki dolar, a na osnovu povezanosti sa fiat valutom korisnicima omogućava minimalne troškove transakcije. Tome treba pridodati i izrazitu stabilnost.

Na početku ove godine nalazio se na visokom trećem mestu po tržišnoj kapitalizaciji, a na svom tržištu se nalazi među najpopularnijim kriptovalutama.

Njegova trenutna vrednost iznosi oko 1,00 američkih dolara.

N1 info

Tags
Back to top button