Cena gasa u Evropi skočila iznad 1.200 dolara – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Cena gasa u Evropi skočila iznad 1.200 dolara

Prvi put od oktobra cene gasnih fjučersa u Evropi premašile su 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara i porasle za skoro 8 odsto, pokazuju podaci sa berze „ICE“.
Vrednost najskorijih, januarskih fjučersa prema indeksu holandskog TTF-a, najlikvidnijeg evropskog čvorišta, na otvaranju trgovanja iznosila je 1.145 dolara, u prvim satima trgovanja je pokazivala stabilan rast od 1,5-3 odsto, ali je zatim naglo skočila i u 11.15 po srednjoevropskom vremenu dostigla vrednost od 1.225,6 dolara, što je za 9,4 odsto više od procenjene cene prethodnog dana – 1.120,3 dolara.

U 11.32 cene su porasle za 7,6 odsto i iznose 1.205 dolara za hiljadu kubnih metara.

Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a prošle nedelje na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Međutim, od 12. novembra ponovo je počeo nagli rast. Za pet trgovačkih dana procenjena cena je skočila za 25 odsto i premašila 1.120 dolara 18. novembra. Povod za novi skok je bila vest o obustavljanju sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“.

Tags
Back to top button