Beogradska berza: Oštar pad akcija Dunav osiguranja, BELEX indeksi negativni – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Beogradska berza: Oštar pad akcija Dunav osiguranja, BELEX indeksi negativni

Aktivnost na domaćem tržištu akcija je oslabila, uz oštar pad cena većine akcija koji je povukao naniže i BELEX indekse, pri čemu su najviše stradale akcije „Dunav osiguranja“. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 4,0 miliona dinara (34,5 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je skliznuo za 0,1 posto na 832,66 poena, a BELEXlinea je pao za četvrtinu procenta na 1.707,24 poena.

U fokusu investitora je drugi dan zaredom bio Aerodrom „Nikola Tesla“, koji je isprometovan za 0,9 miliona dinara po nepromenoj ceni od 1.150 dinara.

Kompanija za proizvodnju i distribuciju tehničkoh gasova Messer Tehnogas se zadržala na nivou od 15.700 dinara po akciji, uz realizaciju znatno iznad 0,5 miliona dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna zabeležilo trgovanje nešto manje od 0,5 miliona dinara po ceni od 8.600 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Preferenijalna akcija duvanske industrije „Philip Morris“ je porasla za 2,0 procenta na 7.600 dinara uz promet od četvrt miliona dinara, a približno istu realizaciju imala je i Naftna industrija Srbije čije su akcije mirovale na nivou od 629 dinara.

Na čelu liste gubitnika dana našlo se „Dunav osiguranje“ koje je registrovalo pad cene od 7,4 posto na 2.222 dinara, uz zanemarljivo trgovanje, a snažno je potonula i preferencijalna akcija Komercijalne banke, za 3,8 procenata na 2.600 dinara, uz slab promet.

S druge strane, na MTP tržištu je vrtoglavo skočila vrednost akcionarskog društva Jugoslovenski fond za žita, za čak 50 odsto na 9.975 dinara po akciji, uz realizaciju u iznosu od preko 1,4 miliona dinara.

Strani ivestitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 6,17 posto, u kupovini zanemarljiv, a u prodaji 12,18 odsto.

Državnim obveznicama Srbije nije trgovano na Berzi.

Tags
Back to top button