Goldman Saks smanjio prognozu rasta SAD zbog novog soja korona virusa – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Goldman Saks smanjio prognozu rasta SAD zbog novog soja korona virusa

Investiciona banka Goldman Saks smanjila je prognozu ekonomskog rasta SAD na 3,8 odsto za 2022. godinu, navodeći kao razlog rizike i neizvesnosti zbog pojave omikron soja korona virusa.

Goldman Saks je ranije predviđao rast američke privrede u 2022. godini od 4,2 procenta, prenosi tv stanica CNN i dodaje da je banka takođe snizila procenu privredne ekspanzije za četvrti kvartal ove godine na 2,9 odsto međugodišnje sa prvobitno projektovanih 3,3 posto.

Ekonomista Goldmana, Džozef Brigs, ocenio je da bi omikron mogao da uspori ponovno otvaranje privrede, ali da se očekuje “samo skromno usporavanje” potrošnje na usluge.

“Iako su mnoga pitanja još uvek bez odgovora, mislimo da je sada najverovatniji umereni negativan scenario, prema kojem se virus širi brže, a imuni odgovor na ovu tešku bolesti biti samo malo oslabljen”, naveo je on u belešci.

Nedostatak radnika mogao bi da potraje duže ako se ljudi ne budu osećali spremnima da se vrate na posao zbog ovog soja, smatra Brigs.

Goldman je ukazao na to da bi širenje virusa moglo da pogorša situaciju sa snabdevanjem ukoliko druge zemlje uvedu stroža ograničenja, te da bi povećanje stope vakcinacije među spoljnotrgovinskim partnerima sprečilo ozbiljne poremećaje.

Kristalina Georgieva ovog vikenda upozorila na jednom Rojtersovom događaju da će MMF verovatno smanjiti svoje procene globalnog ekonomskog rasta zbog omikrona, napominje CNN.

“Čak i pre pojave ove nove varijante, bili smo zabrinuti da oporavak… pomalo gubi zamajac”, rekla je ona, dodajući da bi novi soj mogao vrlo brzo da se proširi, što bi potencijalno urušilo samopouzdanje ekonomija.

Blic biznis

Tags
Back to top button