Lagard: Povećanje kamatnih stopa malo verovatno – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Lagard: Povećanje kamatnih stopa malo verovatno

Predsednica Evropske Centralne Banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je da su izgledi za povećanje kamatnih stopa sledeće godine malo verovatni, ali je rekla da će brzo preduzeti mere za borbu protiv povišene inflacije ukoliko to bude neophodno.

„Kada budu ispunjeni uslovi i dobijemo nove smernice, nećemo oklevati da reagujemo”, rekla je Lagard u online intervjuu za Reuters, prenosi Biznis.rs.

Njena izjava dolazi samo nekoliko dana nakon što su podaci pokazali da su u novembru potrošačke cene u evrozoni porasle za 4,9 odsto, što je najbrži rast od kada su zemlje Evropske unije objedinjene istom valutom, a stopa inflacije u Nemačkoj skočila na šest odsto.

Osim toga, treba napomenuti da je prošle nedelje predsednik američke centralne banke Džerom Pauel izjavio da se skok inflacije više ne može smatrati “trenutnim”.

Lagard je u petak objasnila da je trenutni rast cena privremen, te je navela da se Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u tom smislu ne mogu porediti. Prema njenim rečima, rast inflacije će verovatno biti usporen sledeće godine, kada se izgube posledice udara na tržišne takse u Nemačkoj do koga je došlo 2020. godine i kada oslabi pritisak visokih cena energenata.

Bonitet.com

Tags
Back to top button